Belföld Hírek Kiemelt hírek

A Fidesz marad az Európai Néppártban

Orbán Viktor és Helmut Kohl

Nincs itt semmi látnivaló: hiába hőbörög és ünnepelt előre a magyar ellenzék! Az Európai Néppárt kiáll Orbán Viktor mellett, sőt, Franciaország egyik legtehetségesebb politikusa is védelmébe vette a miniszterelnököt.

Semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt a hetes cikke szerinti eljárás lezárultáig – jelentette ki szerdán Joseph Daul, az EPP pártelnöke. A politikus ezzel végképp elhallgattatta a külföldi károgókat és a hazai hőbörgőket, akik a Sargentini-féle bevándorláspárti vádirat elfogadása után előre ittak a medve bőrére, miszerint az Európai Néppárt ajtót mutat amúgy legsikeresebb pártjának.

„A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink”

– nyilatkozott a salzburgi informális EU-csúcson, a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt a francia politikus.

Mint mondta, az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig szó sem lehet arról, hogy felmerüljön a Fidesz esetleges kizárása. Az EPP tehát meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Szakemberek szerint ezen nyilatkozat után szinte bizonyos, hogy a magyar kormánypárt legalábbis a jövő évi európai parlamenti választásig tagja marad a néppártnak, a jogállamisági eljárás ugyanis addig semmiképp nem fog lezárulni.

Időközben határozottan kiállt Orbán Viktor mellett Nicolas Sarkozy pártjának jogutódja is. Laurent Wauquiez, a jobboldal legtehetségesebb politikusa, Franciaország történetének egykori legfiatalabb minisztere ugyancsak Salzburgban azt mondta, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

A francia konzervatív párt, a Republikánusok elnöke szerint be kell fejezni azt a nevetséges gyakorlatot, hogy azt megdicsérik, aki befogadja a migránsokat, aki meg elutasítja, az rossz pontot kap. A magát Orbán Viktor fő ellenfelének nevező francia köztársasági elnökről, Macronról pedig úgy fogalmazott, hogy teljesen elszigetelődött. „Lapozni kell, túl kell lépni a szociáldemokratákon” – fejtette ki.

Laurent Wauquiez úgy összegzett: Orbán Viktor demokratikus választásokon győzött nagy fölénnyel, nincs semmiféle kivetnivaló a Fidesz migrációs politikájában, és a pártnak mindenképpen az Európai Néppárton belül van helye.

Emlékezetes, a magyar miniszterelnök egy hete Strasbourgban kijelentette: a Fideszt Helmut Kohl korábbi német kancellár hívta meg a néppártba, és csak ő is küldhetné el.

„Lojális tagjai vagyunk az Európai Néppártnak, de a pártcsalád bajban van, mert elvesztette karakterét, elhagyta az alapító atyák gondolatát, úgy ugrál, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek” –

mutatott rá. Orbán Viktor hozzátette, a Fidesz a néppárt tagja, ott is akar maradni, a célja, hogy a Helmut Kohl által kijelölt úton és értékek jegyében, a keresztény-konzervatív szemléletmód mentén építse újra azt. A legfőbb célja, hogy a migránstámogató álláspontjáról a határvédelem pártjára és a migráció megakadályozására váltson a pártcsalád, ebben a szellemben fusson neki a sorsdöntő 2019-es EP-választásnak.

Borítókép: Orbán Viktor és Helmut Kohl egy korábbi találkozója, fotó: MTI