Maradjunk annyiban, hogy az elmúlt közel egy évtizedben részt vettem pár tüntetésen. Volt köztük dögunalmas, kis házibulira hasonlító, meg úgy mindenféle. Szimpla kíváncsiságból átmentem a hétfői vásárhelyi tüntetésre is, tehát nem anyagot készíteni, csak úgy, civilként.

Magának a rendezvénynek a milyenségébe most inkább nem mennék bele, ám egy dologra – az arról megjelent „tudósítások” fényében – mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet.

Előtte azonban egy kis belső információ: nem csak én, hanem a sajtóban évek, évtizedek óta dolgozó többi kolléga is rengeteg tüntetésen vett már részt. Ameddig a fotósok/operatőrök dolgoznak addig a szerkesztők/riporterek beszélgetnek, elmélkednek. Mindenki, világnézetre való tekintet nélkül. Ezeken a beszélgetéseken általában az első percekben felmerül, hogy akkor „na, szerinted mennyien vannak?”. Ezt közösen próbáljuk belőni, aztán kialakul egy konszenzus, hogy ez ennyi. Mondom, ebben szinte minden sajtómunkatárs részt vesz, ha úgy tetszik, ezzel is szórakoztatjuk egymást, miközben azon elmélkedünk, hogy bezzeg mennyivel jobb lenne a barátokkal sörözni/családdal lenni/moziba venni.

Nem történt ez másként hétfőn sem, majd ma meg azt látom különböző tudósításokból, hogy a „Márki-Zay Péter tüntetésén több mint ezer ember volt”.

Mi van?! Hol?! Jó lesz az „mintegy 300-nak” is…

Elindítja a kapitális ostobaságot a Mérce, onnan gondolkodás nélkül átveszi a 444. Kettőnél több ember az már tömeg, vonják le a következtetést, belenéznek az élő közvetítésben összevissza kalimpáló homevideós cuccba, hát nem csoda hogy megszédülnek, aztán nem tudják mi van…

Aztán jön erre Kiss Attila egyszemélyes játszótere, a Makói Csípős (akik ráadásul ott is voltak) a legjobb kommunizmusbeli termelési riportokat idézve: „Nem túlzás ha azt mondjuk, minimum 1000-1200-an”…

De. Túlzás. Elképesztő, arcátlan túlzás. Minimum… Ha azt látom leírva, hogy „legalább 500”, akkor azt csak megmosolygom (magamban):

„Ejj „kolléga”, rezeg a léc, de értem a célt, legyen.”

Tiszta röhej, hogy eközben a gigatüntetés egyik célja elvileg a pártatlan sajtó kívánalma volt. Pofonegyszerű ez, mindenki hülye csak Márki-Zay a helikopter. A Jobbikos portál meg elfogulatlan…

Erre már tényleg csak a klasszikus gyurcsányi filozófiát lehet válaszolni: Na, ne őrüljünk meg, kollégák!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest