Hírek Kiemelt hírek Térség

Mezőhegyesen lesz a legnagyobb hazai szántóföldi seregszemle

Csütörtökön kezdődik a Szántóföldi Napok és Agrárgépshow. Erről és még számos témáról beszélgettek a Rádió 7 stúdiójában Szél Istvánnal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei elnökével, valamint alelnökével, Czikora György gazdálkodóval.

A szélsőséges időjárás nem kedvezett a termésnek. A gazdák csak nagyon nagy odafigyeléssel tudtak közepes mennyiségű és minőségű terményt létrehozni. A bizonytalanság folyamatos velejárója a mezőgazdaságnak, és persze az is, hogy munka az év minden szakában, minden nap van.

A műsor folyamán szó volt a jégkár-elhárító rendszerről, aminek következtében sokkal kevesebb jégkár történik országszerte. A rendszer nem szünteti meg a jégesőt, csak az általa kibocsátott anyag mérsékli a jég (ezzel együtt pedig az esetleges kár) méretét. A majd’ fél éve bevezetett rendszer jelenleg próbaévét tölti, és folyamatosan fejlesztik.

A folyamatos fejlődést szolgálja NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow is, amelyet szeptember 20-21-én rendeznek meg Mezőhegyesen. Minden évben megrendezik majd a Szántóföldi Napokat, egyik évben Mezőfalván tavasszal-nyár elején, másik évben Mezőhegyesen kora ősszel. A rendezvény abszolút a szakmának szól: a legújabb technológiák, a legmodernebb gépek mutatkoznak be, lehet őket megtekinteni őket akár a gyakorlatban is.

Emellett szó volt még a műsor folyamán a MAGOSZ tisztújító közgyűléséről is, amely szeptember 7-én volt.

Forrás: Rádió7.