Hírek Kiemelt hírek Makó

Novemberben érkezik a Makó Anno ötödik része

Újabb résszel bővül a sorozat ősszel: az ötödik részben portrék és épületfotók is lesznek, de az úttörőéletbe és a május elsejékbe is elkalauzolja majd az olvasókat a könyv. A hamarosan megjelenő kiadásban Dr. Tóth Ferenc ’50-es években készített fotói és leírásai is szerepelnek majd.

Halász Tamás közel húsz éve gyűjt képeslapokat, mostanra 4-500 darabból áll gyűjteménye, eddig hét könyve jelent meg; három képeslapos könyv, illetve négy Makó Anno rész, amely hamarosan bővülni fog a következő kiadással. Mint portálunknak elmondta, a legrégebbi makói képeslap 1899-ben készült, amely a főtér különböző részleteit mutatja be, a legritkábbak pedig a zsinagógás lapok. Gyűjteményéből a nagyon ritka lapok hiányoznak csak, amelyek árveréseken is ritkán fordulnak elő, ráadásul a makói képeslapokat is más városban lehet fellelni, hiszen feladásra kerültek.

A képeslapok mellett fotókat is gyűjt, illetve digitalizál: a legrégebbi képe egy portré, amely 1860-ban készült, illetve a megyeházáról készült legrégebbi kép is birtokában van, amelyet 1870-ben készítettek. A Makó Anno sorozat szerkesztése során 50 000 képet digitalizált, ezekből állnak össze a sorozat részei is.

Akárcsak az előző részekben, az ötödik is tematikák szerint épül fel. Két nagy részre bontható a könyv; a ’45 előtti fejezet három részből áll: általános városfotókból, az iparosokról készült képekből, illetve páros portrékból, ahol a szegény emberek fotói mellett jobb módú embereket mutat be a szerkesztő.

A ’45 utáni rész több alfejezetből fog állni: a Rákosi és Kádár korszak városfotói és az úttörőélet, illetve a május elsejék is bemutatásra kerülnek, egészen a nyolcvanas évekig – ebben a fejezetben már színes fotókkal is találkozhat az olvasó.

– Itt érdekességként elmondhatom, hogy olyan képek kerültek elő idén tavasszal, amiket Dr. Tóth Feri bácsi fényképezett a városban az ötvenes években. Ezek még nem voltak publikálva sosem, és nagyon érdekes szögből, illetve helyszíneken fotózta ezeket a képeket – emelte ki Halász Tamás. A magyarázatok, leírások megírásában közreműködött továbbá Urbancsok Zsolt, Forgó Géza, Vizi Dávid, és könyv szerkesztője, Halász Tamás is.

A Makó Anno ötödik része novemberben jelenik meg, megrendelni a Makó Anno weboldalán lehet majd.