Kiemelt hírek Színes

A hét embere: Túri Kitti

Túri Kittivel már több kézműves piacon is találkozhattak a makóiak és az érdeklődők. Kitti főállásban az egyik makói középiskolában iskolatitkár, azonban szabadidejében horgolni szeret. Meseszereplői, állatkái népszerűek minden korosztály körében. Vele beszéltünk.

– Mióta foglalkozol kézműves termékekkel? Honnan jött az ötlet, hogy a horgolást válaszd?

– A horgolást tavaly áprilisban kezdtem, autodidakta módon a Youtube-ról tanultam. Hobbiként indult és terjedt a baráti körömben. Majd jöttek a megrendelések.


Kitti már részt vett a tavalyi adventi vásáron is.

– Mik a közkedvelt minták? Mit szeretsz csinálni? Mi volt a legnehezebb darab?

– Igen nagy népszerűségnek örvend a horgolt csiga, az unikornis, a Minyonok és a kutyás könyvjelzők. Most kezd „feltörni” a szundikendő. Kimondottan kedvencem nincs, mindegyiket imádom horgolni. A szívemhez nőnek miközben készítem őket. Minden mintát a saját számíze szerint egy picit átalakítok. Nagy öröm látni, hogy nem csak gyerekeknek, de a felnőttek saját maguknak is vásárolnak nálam, visszatérő vásárlóim is vannak. Eddig a legnehezebb talán egy Spongyabob minta volt. Az alapot egy angol minta szolgáltatta és ők picit másképp horgolják a kezeket és a lábakat: visszafelé, nem pedig ahogy mi, de ezt is átalakítgattam és utána már nem volt gond.


Az idei Múzeumok Éjszakáján is kint volt a kézműves.

– Most miket készítesz?

– Jelenleg a megrendeléseket készítem: bébi sárkányt, fiú babának kis cipő, elefántot és egy nagy maci van soron. Augusztusban gyerekek részére tartottam horgolótábort a makói múzeum felkérésére, ez egy egyhetes elfoglaltság volt és nagyon élvezték a résztvevők.

– Merre találnak meg téged és a termékeidet a vevők?

– A megrendelések sokszor a Facebook-on érkeznek. Engem a vásárlók minden makói Kiskaskán megtalálnak. Most szeptemberben a Hagymafesztiválon is kint voltam a termékeimmel. Ha lehet itt szeretném kiemelni az InfoPont csapatát, akik remek lehetőséget biztosítanak nekünk kézműveseknek, hogy minden hónapban megtaláljanak minket a vevők.

– Van-e a horgolás mellett, amit még űzöl szabadidődben

– A horgolás mellett kéz-és lábápoló, műkörömépítő vagyok. Ez a másodállásom, a saját kis szalonom most lett kész, oda várom a vendégeket.

Borítókép: Túri Kitti.