A Kulturális Örökség Napja alkalmából kerékpártúrát szervezett a József Attila Városi Múzeum, a Dr. Kecskeméti Ármin Baráti Társaság és a makói önkormányzat a jángori zsidó temetőbe. A közel 10 ezer négyzetméteres sírkertben Urbancsok Zsolt történész-főlevéltáros vezette körbe az érdeklődőket.

A jángori zsidó temető ritkán áll nyitva az érdeklődők előtt, azonban szombat délután egy kerékpártúra keretén belül látogatható volt. A Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett tekerés útvonala most ide vezetett. Urbancsok Zsolt történész-főlevéltáros, illetve a Dr. Kecskeméti Ármin Baráti Társaság elnöke elmondta, Makó egyedülálló abból a szempontból, hogy négy zsidó temetője is van, volt.

– A jángori zsidó temető hatalmas, több mint tízezer négyzetméter és igazából nem egy, hanem két temetőt foglal magába: az ortodox és a neológ sírkertet. Azért is különleges ez a temető, mivel itt található Vorhand Mózes ortodox főrabbinak a sírja, de itt helyeztek örök nyugalomra Homonnai Nándort, Makai Emilt és Ullmann Salamont is, illetve nagyon sok értelmiségi nyugszik ebben a temetőben – fogalmazott Urbancsok Zsolt.

A túrára nagyon sokan érkeztek: többek között Farkas Éva Erzsébet polgármester és férje, illetve Toldi János települési képviselő. A temetőben Urbancsok Zsolt vezette körbe az érdeklődőket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest