Hírek Kiemelt hírek Térség

Helyi ellenzékieket kérdeztünk a Sargentini-jelentésről

A hét elején az Európai Parlament a hazai ellenzéki képviselők túlnyomó részének lelkes asszisztálásával elfogadta a Sargentini-jelentést. Megkérdeztük a térségbeli képviselőket, illetve Facebook bejegyzéseiből szemezgettünk, hogy kiderüljön mit gondolnak róla.

Hatalmas sikerélményként élték meg a hazai ellenzéki pártok, hogy az Európai Parlament nemrég megszavazta Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított jelentést. Mondjuk ez nem volt meglepetés, ilyen választási bukás után valamibe csak kell kapaszkodni, a hazai közvélemény azért ennél sokkal megosztottabb. Míg az itthon pár százalékon álló pártok szimpatizánsai ünnepelnek, sokan hazaárulónak tartják az Európai Parlamentben nagyon vitézkedő ellenzékieket.

 

Hazai részről egyébként így zajlott le a szavazás:

Nemmel voksoltak a Fidesz képviselői, Morvai Krisztina (a Jobbik listájáról került be, de a „néppártosodáson” eléggé kiakadt), Kovács Béla (Jobbik), valamint a határon túli magyarok képviselői.

Igennel szavazott a teljes baloldal, Szanyi Tibor, Újhelyi István (MSZP), Molnár Csaba, Nidermüller Péter (DK), Jávor Benedek (Párbeszéd).

Tartózkodott viszont Balczó Zoltán (Jobbik), az LMP-s Meszerics Tamás pedig nem ment be szavazni.

 

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány nem ért egyet a jelentés elfogadásával, már csak azért sem, mert ugyan elvileg kétharmaddal történt, de az Európai Parlament gyakorlata – miszerint nem számolják bele a tartózkodó szavazatokat -, nem igazán tűnik demokratikusnak. Az EP-nek ezzel a szavazatszámítással már korábban is meggyűlt a baja, borítékolható volt a jogi vita most is.

A térségi képviselők közül a DK választókerületi elnöke volt talán a legaktívabb, a jelentés elfogadása után még egy „Köszönjük Európa!” felirattal is ellátta Facebook profilképét. A Mucsi Tamás által küldött közlemény szerint Magyarország és a magyarok győztek, a DK számára pedig egy pillanatig sem volt kérdés, hogy igennel szavaznak, mert a DK megvédi a magyarokat. Mucsi szerint ez egy súlyos politikai vereség Orbánnak, akit azonban Magyarországon kell majd leváltani. (Emlékeink szerint a választások előtt körülbelül ugyanez utóbbi volt a cél, aztán… na mindegy.)

A közlemény még kitér arra, hogy véleményük szerint a szavazásban nem volt csalás, bezzeg a magyar választásokon, az nem volt szabad és tisztességes, illetve hogy egy normális demokráciában a miniszterelnök már lemondott volna. (Ezt is hallottuk pár párszor, szóval sok újdonság nincs benne, a teljes közlemény a cikk végén olvasható).

A Jobbik már érdekesebben szavazott, Morvai Krisztina és Kovács Béla (KGBéla) nemet mondott, bár hogy őket mennyire tartja vállalhatónak a párt az jó kérdés… A helyi szervezettől kapott közlemény szerint viszont Balczó Zoltán tartózkodása a hivatalos álláspont. Zeitler Ádám önkormányzati képviselő is az ő felszólalásából idézett:

„Nem támogatom ezt a migrációpárti jelentést és nem fogadom el a hetes cikk szerinti eljárás elindítását, amelynek végső szankciói nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának.”

Lényegében tehát a Jobbik is elismeri, hogy a jelentés bevándorláspárti, illetve hogy összességében a magyar népet büntetnék a szankciókkal, de mégsem utasították el, mert néhány részével egyetértenek.

Természetesen kíváncsiak voltunk a helyi MSZP álláspontjára is, miután éppen az ő képviselőjük, Újhelyi István rázta a legjobban a rácsot az Európai Parlamentben (mondjuk ezért kapott is hideget-meleget a Facebook oldalára, annyira, hogy meg is sértődött rajta). Választ azonban nem kaptunk.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatosan aktív kommunikációt folytatott a Mi Hazánk Mozgalom is, ami azért lehet ugye érdekes, mert Toroczkai Lászlóék véleménye voltaképpen pár évvel ezelőtt még Jobbik álláspontnak is elment volna, ha nincs az a fránya néppártosodási kísérlet…

Az ásotthalmi polgármester Dúró Dóra közleményét osztotta meg a Facbookján, és azt is írja, milyen érdekes (mondjuk szerintünk is), hogy sem Sargentininek, sem a megbízóinak nem fájt, amikor magyarok százezreit tették tönkre a bankok, vagy amikor Olaszliszkánál vagy éppen Badacsonyban magyarokat ölnek, de nem tanulmányozta a demokrácia helyzetét 2006 és 2010 között sem, amikor a Gyurcsány-kormány a tüntetőkre lőtt.

– A Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan azoknak az ellenzéki pártok magatartása is, melyek nyíltan szembefordulnak saját hazájukkal, vagy tartózkodással taktikázgatnak olyan kérdésben, amelyben egyetlen helyes álláspont van: nemmel szavazni. Ez a jelentés hazugságokat tartalmaz a hazánkról, amelyet a leghatározottabban vissza kell utasítsunk. – írja a közlemény, majd hozzáteszik, a kritika a magyar ellenzék feladata, ők viszont nem fognak beállni a magyar nép ellen szavazó hazaárulók sorába.

 

A DK közleménye a Sargentini-jelentésről

Magyarország és a magyarok győztek, Orbán Viktor pedig veszített – így foglalható össze röviden az Európai Parlament történelmi jelentőségű döntése. Az egyetlen elfogadható döntés az volt, hogy megvédjük a magyarokat az Orbán-kormánytól, így nekünk egy pillanatra sem volt kérdés, hogy igennel szavazzunk. Nagy lépéssel kerültünk közelebb az Orbán-rendszer végéhez. Ez súlyos politikai vereség Orbán Viktor számára, akinek már a jobboldaliak és a kereszténydemokraták között sincs szövetségese. Orbán Viktor Európa magányos és gyenge embere, akit azonban itt, Magyarországon, nekünk kell majd leváltanunk.

Jellemző, hogy ha a Fidesznek nem tetszik egy szavazás eredménye, akkor csalást kiált. Tudjuk, hogy fájó ez a vereség, de az igazság az, hogy az Európai Parlament 1979 óta mindig ugyanúgy számolja a szavazatokat, mint most. Ha Orbán Viktor választási csalásról akar beszélni, akkor azt javasoljuk, hogy beszéljen az idei országgyűlési választásról, arról, hogy miért nem volt az európai megfigyelők szerint szabad és tisztességes a magyar választás. Ráadásul, ha a Fidesz logikájából indulunk ki a legutóbbi országgyűlési választáson sem volt meg a kétharmad, hiszen a távolmaradókat (tartózkodókat) ott se számolták. Nem mellesleg matematikailag sem beszélhetünk kétharmadról, kizárólag a torz választási rendszernek köszönhető volt az eredmény.

Egy normális demokráciában a miniszterelnök már lemondott volna!

 

A Jobbik Makói Szervezetének véleménye a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azonos Balczó Zoltán EP-képviselőnk álláspontjával. Mint ismert, ő tartózkodott a végszavazásnál.

Idézet Balczó Zoltán felszólalásából:

“Az Európai Parlamentben már 2015-ben Magyarország elleni vádként hangzott el az illegális migráció határkerítéssel való megállítása. Ezért elismerést kellett volna kapnunk. Ehelyett a vádak a mostani jelentésben is szerepelnek, elvárva a kvóta szerinti migránsbefogadást, egy egyébként megbukott döntés teljesítését.”

A jelentés rasszizmusról és erőszakos cselekvésekben formájában is megnyilvánuló antiszemitizmusról beszél. Ezt a rágalmat visszautasítom!

A jelentésben súlyos megállapítások szerepelnek a korrupció növekedéséről, a jogállamiság korlátozásával, a média példátlan mértékű kormányzati túlsúlyával kapcsolatban. Ezek a bírálatok valósak, tényeken alapulnak, és feltehető a kérdés: Mennyiben szabad ország ma Magyarország?

Az előterjesztéshez az igen szavazatok kétharmados többségére van szükség. A végszavazásnál tartózkodni fogok, ami azt jelenti:

Nem támogatom ezt a migrációpárti jelentést és nem fogadom el a hetes cikk szerinti eljárás elindítását, amelynek végső szankciói nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának.”

 

Az MSZP-ről meg ugye nem tudunk, hétfőn megnézzük vannak-e még Makón…