A Makói Fiatalok Akadémiájának meghívására érkezett a városba előadást tartani Csángó Dániel, aki 20 éves korában, egy baleset miatt került kerekesszékbe. A most az ELTE-n oktató fiatal Makón középiskolásoknak beszélt az életéről.

Csángó Dániel saját bevallása szerint sem volt éppen egy mintagyerek még néhány évvel ezelőtt sem. Két iskolából csapták ki, az egyikből azért, mert „véletlenül” majdnem felgyújtotta azt. A felsőoktatásban töltött időszaka alatt is gyakorlatilag csak a bulizás és a csajozás volt a fejében. Egészen addig, amíg egy átmulatott este után barátjával balesetet nem szenvedtek.

Ő a hátsó ülésen aludt, miközben hazafelé tartottak, barátja pedig elaludt a kormány mögött, és árokba hajtottak. Utóbbi szinte karcolás nélkül megúszta, a balesetet követően is nevetve szállt i az autóból, Dániel azonban örökre lebénult.

Erről, és az ekkor kezdődött új életéről mesélt a Hagymaházban nyolcadikos és középiskolás diákok. Mint elmondta, korábban olyan ember volt, aki ha mozgáskorlátozottat lát, akkor olykor még az utca másik oldalára is átment, egy kávézóban pedig inkább helyet cserélt a barátjával, csak ne kelljen látnia. Akkoriban még fogalma sem volt arról sem, hogy mintegy félmillió mozgáskorlátozott ember van Magyarországon, akik a társadalom számára szinte láthatatlanok.

Azt, hogy ő is kerekesszékbe kényszerült egyáltalán nem akarta elfogadni, rengeteg idő kellett ahhoz, hogy új célokat találjon magának, mint például a mostanihoz hasonló beszélgetések tartása fiataloknak. Mert ahogyan az előadásának címe is utal rá, ez bárkivel megtörténhet.

Csángó Dániel a Makói Fiatalok Akadémiájának kérésére utazott Makóra, hogy itt is meséljen arról, hogyan változott meg az élete, hogyan tudta elfogadni azt, hogy a balesettől kezdve már nem lehet teljesen ura a saját életének.

Weszelyné Wéghseő Henriett portálunknak elmondta, az előadás csak az első lépés, Dániellel további együttműködést akarnak kialakítani.

– Szeretnénk vele közösen egy adománygyűjtést is szervezni, hogy minél jobban segíthessük a mozgáskorlátozottakat, akár a játszóterek bővítését, vagy illemhelyek létrehozását. Szeretnénk, ha felfigyelnének az emberek arra, hogy nekik mennyivel nehezebb az életük. – mondta el a hosszabb távú célokról Weszelyné Wéghseő Henriett önkormányzati képviselő.

 A rendezvény az EFOP 1.5.3 -16 – 2017 -00037 számú “Értékközvetítés a Makó-térségi közösségekben” elnevezésű pályázat keretében valósult meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest