Hírek Kiemelt hírek Makó

Négy fecskelakás kerül kialakításra a Fűrész utcában

Összesen 20 millió forintból újul meg négy lakás a Fűrész utca 28-as szám alatt, amelyre szeptember végétől pályázhatnak a 35 év alatti párok és családok. A mai napon aláírásra került a kivitelezési szerződés, a felújítást a SZAK-MA CENTER Kft. végzi majd.

2016-ban indították el annak a koncepciónak az előkészítését, amely tartalmazza, hogy Makó Város Önkormányzata elkötelezettséget vállal a fiatalok támogatásában, ezzel több támogatási rendszert is létrehozva – mondta el Farkas Éva Erzsébet a szerződés aláírása előtt. A polgármester kiemelte: a Fecskelakás program ennek fontos szegmensét képzi. A megfelelő helyszínt erre Toldi János képviselő körzetében találták meg, a Fűrész utca 28-as szám alatt, ahol a hat lakásból öt az önkormányzathoz tartozik. Ebből négy kerül felújításra, az ötödikben a jelenlegi bérlő fog továbbra is életvitelszerűen tartózkodni.

A mostani beruházásról februárban döntött a testület, hogy 20 millió forintot fordítanak a fecskelakások kialakítására. A kiírt pályázat nyertese a SZAK-MA CENTER Kft. lett. Matuszka István ügyvezető elmondta, elszomorító kép tárult eléjük a felmérés során. A tetőszigetelés átázott, a víz ömlött a terasz részre, a baleseti forrásokat végül elhárították és előkészítették a műszaki tartalmat. A lakások teljes nyílászárócserén esnek majd át, kívül hőszigetelő, műanyag, belül fa nyílászárók kerülnek beépítésre, a teljes burkolat eltávolítása után új kerül a helyére, lebontják az aljzatot és a csempéket is, megújul a villanyvezetés is, hiszen a jelenlegi nem felel meg a mai szabványoknak. A fűtés is megújul, konvektorok helyett gázkazánt kapnak a lakások, amelyhez a kéményrendszert is elkészítik. Végül a festés következik majd, amelyekben az egyéni kívánságok is teret kaphatnak a leendő lakók részéről. A kivitelezés végső határideje október 15.

Pályázni a 35 évét be nem töltött házaspárok vagy élettársi kapcsolatban lévő fiatalok, kiskorú gyermeket nevelő családok tudnak szeptember végétől egy hónapon keresztül. Kritérium, hogy mindketten keresőképesek legyenek, állandó munkahellyel, továbbá ne rendelkezzenek ingatlannal. A bérleti díj szociális alapon, 8000 forint körüli összeg lesz, amelyen túl egy előtakarékossági szerződést kell kötniük a sikeres pályázóknak valamelyik pénzintézettel, amely havonta 23 ezer forint. Az előtakarékossági befizetésekről félévente beszámolót kell tartaniuk a lakóknak, illetve amennyiben megszűnik a munkahelyük, 90 napon belül új munkahelyet kell találniuk. A pályázat öt évre szól, ezután újabb fiataloknak szeretnék megadni ezt a lehetőséget. A beérkezett pályázatokról novemberben dönthet a testület.