Hírek Kiemelt hírek Térség

Hat év börtön a makói iskolaszövetkezet ügyében

Bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek első fokon a Szegedi Törvényszék a Kopernikusz Iskolaszövetkezet két korábbi vezetőjét.

Makói, majd szegedi székhellyel működött a Kopernikusz Iskolaszövetkezet, amelynek két korábbi vezetőjére nemrég költségvetési csalás miatt 2,5 illetve 3,5 év  börtönt szabott ki a Szegedi Törvényszék. A vádlottakat a szabadságvesztés mellett három, illetve négy évre eltiltották a gazdasági társaság vezető tisztségviseléstől.

Az ítélet szerint az első és másodrendű vádlott, akik 2011. szeptembere, és a szövetkezet felszámolása közötti időszakban egymást váltották a vezetői poszton, csak névleg irányították azt, ám tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a Czeglédy Csaba, volt MSZP-s politikus cégéhez, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó láncolat tényleges irányítói 144, illetve 435 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek.

Mint a HVG korábbi cikkéből kiderül, a másodrendű vádlott – aki Czeglédy Csaba ismerőse volt – kereste fel az ő kérésére az elsőrendű vádlottat. A másodrendű vádlott vallomásában azt is elmondta a bíróságnak, hogy Czeglédy több „halott” iskolaszövetkezet felkutatására is megkérte. Ő maga is tisztában volt azzal, hogy a számlázási láncolattal a cél az adófizetés elkerülése volt, de állítása szerint ő csak követte a főnök utasításait.

A Csongrád Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be, Szanka Ferenc elmondta, Szegedi Törvényszék ítéletének hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását kérik. A Kopernikusz Iskolaszövetkezet ügyében eljáró ügyész a perbeszéde előtt közölte, hogy befejeződött a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó nyomozás, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódva  létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet összesen 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Forrás: MTI/Szegedi Törvényszék/HVG

Borítókép: Rosta Tibor/MTI