Belföld Hírek Kiemelt hírek

Két hazai egyetem nevével is visszaélt Sargentini

Az érintettek között a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az ELTE jogi kara is szerepel. – írja a Magyar Idők.

A PTE ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy együttműködött volna Judith Sargentini képviselővel a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó tanulmány elkészítésében.

Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense lapunknak elmondta: megdöbbenéssel látták a PTE nevét a felsorolásban, hiszen az intézmény vezetése nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez, és nem is rendelkezik ezzel kapcsolatos információval. A Magyar Idők úgy értesült, hogy a PTE mellett az ELTE jogi karára is az intézmény jóváhagyása nélkül hivatkoztak a jelentésben.

A dokumentum végén található mellékletben ugyanis azon szervezetek között sorolja fel a Pécsi Tudományegyetemet és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát is, amelyektől az előadó – Judith Sargentini – észrevételeket és hozzájárulásokat kapott. A lista a jelentés szövege szerint szigorúan önkéntes alapon készült, az előadó kizárólagos felelőssége mellett.

– Sargentini képviselő asszonytól elvárható lenne, hogy felismerje, ki jogosult az egyetem nevében nyilatkozni. Mivel ez egy nagy és véresen komoly politikai játszma, ezért politikusként, az egyetem polgáraként fontosnak tartottam a jelentés sokadik csúsztatására felhívni a figyelmet – idézte a Bama.hu Hargitai János kereszténydemokrata politikust, aki elsőként vette észre az egyetemekre történő jogtalan hivatkozást. A mohácsi képviselő rámutatott: az indoklás önmagában megcsúfolása mindannak, amit az Európai Unió sokunknak ma is jelent.

– Közleményekre hivatkozva, egyértelmű hatáskör hiányában, nem rögzített eljárási rendben eljárva jogot alkalmazni: ez tragikomikus – hangsúlyozta a honatya.

– Egyáltalán nem járultunk hozzá az ELTE megemlítéséhez, sőt áprilisban, amikor észleltük, hogy szerepelünk a Sargentini-jelentésben, levélben tiltakoztunk, amelyben kértük, hogy vegyék le az egyetemünk jogi karát a listáról, de semmilyen választ nem kaptunk – közölte lapunkkal az ELTE jogi karának dékáni titkársága.

Az Európai Parlament várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kedden vitázik, majd szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint fennáll az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének a veszélye, így indokoltnak véli a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. A többlépcsős eljárás végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztéséhez is vezethet.