Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Rúzsa Magdolna: a dalok megtalálják az embert

Megtelt a nézőtér Rúzsa Magdolna koncertjén tegnap este a Hagymafesztivál zárónapján. Az énekesnővel többek között a készülő albumokról, a közvetített üzenetről és arról beszélgettünk a koncert előtt, mi inspirálja őt a dalok megírásában.

– Nem először lépsz színpadra Makón, milyen érzés visszatérni ide?

– Igen, nem először vagyok itt; bármerre járok én nagyon örülök, ha időről időre visszahívnak, ez azt jelenti, hogy előző alkalommal nyomot hagytam és tetszett, amit csináltam. A közönség mindig nagyon-nagyon lelkes, és én egyre gyakrabban azt látom, hogy amikor így elindulunk, turnéra megyünk, nagyon sokan követnek olyan állomásokra, ami esetleg közelükben van, vagy esetleg úgy intézik a nyaralást, hogy ott legyenek. Szerintem itt is találkozok majd ismerős arcokkal, és én abszolút pozitívan állok a mai koncerthez, szerintem jó lesz!

– Milyen repertoárral érkeztél ma a Hagymafesztiválra?

– Az idén a Légzés Turnét visszük, úgyhogy abszolút ugyanaz a műsor, ugyanaz a repertoár, amit mindenhová viszünk az idén. Természetesen felcsendülnek azok a bizonyos slágerek, amiket a közönség nagyon-nagyon szeret, én pedig szeretem kiszolgálni a közönségemet. Mindig dolgozunk azon, hogy tudjunk javítani a látványunkon, mindig valami újdonság is legyen, úgyhogy most is lesznek újdonságok!

navigate_before
navigate_next

– Hogyan telt a nyár? Jutott idő egy kis pihenésre?

– Én az idén nem igazán pihentem, ez a mostani koncertszezon elég húzós volt és még mindig tart, úgyhogy nekem a nyár a koncertekről szól, így nem nagyon tudok pihenni. Mindamellett pedig készülnek az új dalok, két lemezen is dolgozok egyszerre: idén november vége felé vagy decemberben fog megjelenni az Aréna CD/DVD, és mellé egy teljesen új album. Ezenkívül Presser Gáborral dolgozom egy egészen új lemezen, amely több mint valószínű, hogy jövő tavasszal vagy jövő ősszel fog megjelenni. Ez egy nagyon-nagyon szorgalmas, és nagy energiabefektetést igénylő időszak.

– Amikor színpadra lépsz, mit szeretnél közvetíteni a közönséged felé?

– Mindig el szoktam rejteni üzeneteket, és azt gondolom, hogy aki nyitott, az egy dalszövegből, vagy összekötő szövegből ki tudja boncolgatni, hogy mit is akarok én mondani, mi az, amit képviselek; az elrejtett üzeneteket, amelyeket bele lehet tenni a hátizsákunkba és időről időre elővenni. Ezeket mindig is fontosnak tartottam, és azt is, hogy mindig tudj valami pluszt adni a dalokon kívül; kell az, hogy legyen valami, amit képviselsz.

navigate_before
navigate_next

– Honnan szerzel inspirációt a dalokhoz, mi ad erőt ehhez?

– Változó, a szövegeknél nagyon sokszor van olyan, hogy magától érkezik egy szöveg, saját vagy más tapasztalata alapján, vagy egy hangulat ihlet meg vagy fikció. A dallamok sokszor váratlanul jönnek, én mindent fel szoktam énekelni és aztán ebből születnek dalok, de vannak olyan dalok is, amelyeket más írt, én pedig a szövegeket szoktam írni, ehhez nagyon ragaszkodom mindig. Például az új lemezen mindegyik dal az én énekdallamomból született. Szakos Krisztiánnal dolgozunk együtt, egy nagyon-nagyon szép anyag készült el, már nagyon várom, hogy meg tudjam mutatni. Pont most lett kész a legújabb dal, aminek jövő hét kedden már videoklipet forgatunk, úgyhogy érkezik egy új dübörgős sláger remélhetőleg. És az az igazság, hogy a dalok megtalálják az embert; én mindig nyitott szemmel és füllel járom a világot, és jönnek dallamok, és hogyha találsz egy olyan szerzőtársat, aki ezekkel a dallamokkal tud mit kezdeni, és tovább vinni, alápakolni, meghangszerelni vagy még jobbá tenni az akkor szerintem egy nagyon szerencsés találkozás – én ebből a szempontból szerencsés vagyok.