Hírek Kiemelt hírek Makó

Folyamatosan költözik a levéltárba a térség több évszázados öröksége

A legfontosabb iratokat már átvitték az új levéltárba, ahol nemsokára már a Csanád megyei iratokat is őrzik majd. A körzet képviselője szerint történelmi esemény lesz, hogy végre visszakerül az eredeti helyére.

A teljes anyag egyharmada került eddig át a Petőfi parkban található új épületbe, amelyet a képviselő testület döntése alapján a Magyar Nemzeti Levéltár kezelésébe adott a város, tudtuk meg a makói levéltár vezetőjétől.

– A legrégebbi, legfontosabb iratok már itt vannak.Makó középkori iratanyaga sajnos a török időszakban megsemmisült. A legrégebbi irat, amit őrzünk, az a város újratelepítésével kapcsolatos, 1699. május 7-én kelt, egy kamarai oklevél – mondta el Urbancsok Zsolt.

Farkas Éva Erzsébet egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Levéltárral arról is, hogy idekerülhessen a teljes Csanád megyei iratanyag is. Ennek ugyanis most mindössze 5 százaléka van Makón, a többi pedig Szegeden. Eredetileg október végére ezek is megérkeztek volna ide, ám mivel a szegedi levéltár költözése is folyamatban van, így ahhoz igazítják a nagy értékű örökség szállítását, ez tavasszal fog megtörténni.

– Különösen nagy öröm számomra, hogy a Csanád megyei anyag is ide fog költözni, ez szerintem történelmi jelentőségű, hogy végre visszakerül az eredeti helyére – fogalmazott Kovács Sándor önkormányzati képviselő, megköszönve Lázár János és Farkas Éva Erzsébet polgármester kitartó munkáját, hogy létrejöhessen az épület felújítása.

 

navigate_before
navigate_next