Belföld Hírek

Kövér: az embereknek elegük van az unió elitjének őket eláruló politikájából

Az eddigi választások eredménye azt mutatja, hogy a polgároknak egyre nyilvánvalóbban elegük van az Európai Unió elitjének “őket eláruló politikájából” – mondta az Országgyűlés elnöke a Hír Televízió Péntek 9 című műsorában. 

Kövér László a Sargentini-jelentésről és a közelgő szavazásról azt mondta: ma ezer sebből vérzik az unió. Emlékeztetett: az ezredfordulón megfogalmaztak egy 20 éves perspektívát, amelynek célja, hogy a térség és az unió lépést tartson a feltörekvő Ázsiával és az Egyesült Államokkal.

Ehhez a jövőképhez képest ma az EU tulajdonképpen azzal küszködik, hogyan tudja megmenteni önmagát – vélekedett az Országgyűlés elnöke, aki szerint az uniónak a célokból szépen lassan sok mindent fel kellett adnia. Az eurót “megrogyasztotta” a nemzetközi pénzügyi válság, a közös biztonságpolitikából annyi maradt, hogy azt sem tudják megoldani, hogy a közvetlenül határ mellett elhelyezkedő Ukrajnában a válság enyhítésében, megelőzésében komolyan vegyék őket – közölte.

Kövér László kiemelte: minden olyan cél, amely arról szólt, hogyan lehet az uniót erősíteni, távolabb került, mint 2000-ben a 2020-as dátum. Ehhez képest nevetséges, hogy teljesen súlytalan, “IQ-hiányos EP-képviselők” Magyarországon rugóznak évek óta – fogalmazott. Hozzátette: Magyarország nem önmagáért került a nemkívánatos érdeklődés homlokterébe, hanem mert az unió jövőjét érintő alapvető kérdések Magyarországon fognak eldőlni.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Országgyűlés elnöke a keddi szavazást a több részben legyártott filmekhez hasonlította, és azt mondta: az első és a második vita még izgalmas volt, úgy tűnt, mintha lenne tétje, de ez a negyedik már akkor unalmat kelt, amikor “még a promóció megy a televíziókban”. Kövér László szerint senki nem gondolja komolyan, hogy a hetes cikk szerinti eljárás eljutni Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez.

Ugyanakkor ez az európai elit inkompetenciáját, teljes gondolattalanságát és a helyzet meg nem értéséről kiállított bizonyítványát hozza – tette hozzá.

“Elképedve nézzük a képernyőn keresztül, hogy ennyire hülyék nem lehetnek, akik ott vannak”, hogy szemben a kitűzött célokkal, gyakorlatilag az Európai Unió sírját ássák – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: annak a közösségnek, amelyik az identitás legfőbb kérdéseiben háborúban áll, nincs jövője.

Az Országgyűlés elnöke a témában a Fidesz által kezdeményezett határozati javaslatról azt mondta: némely ellenzéki párt már pedzegeti, hogy rossz pályán volt, ami a magyar választók meggyőzését illeti, és lehet, mégis a nemzet érdekében kellene állást foglalni.

Lehet, hogy ez majd az Országgyűlésben is konzekvenciákkal jár – közölte Kövér László.Emmanuel Macron francia elnök Magyarország elleni kezdeményezését úgy értékelte: semmiképpen nem kell félvállról venni vagy lesöpörni ezt a “provokációt”, de kétségbe esni sem kell, alapvetően a választók döntenek majd, Franciaországban is.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az eddigi választások alapján Európa-szerte a polgároknak egyre nyilvánvalóbban elegük van az unió elitjének őket eláruló politikájából – jelentette ki. Kövér László közölte: ami zajlik, az részben identitásküzdelem, de valójában demokráciaküzdelem, az unió intézményei – “tisztelet a kivételnek” – próbálják felszámolni az európai demokráciát.

Arról, hogy a szocialisták azt tervezik, tartózkodnak majd a szavazáson, azt mondta: az elmúlt tízéves történetük is tele van ilyen félig végrehajtott fordulatokkal. Hozzátette, kifejezetten szurkol a szocialistáknak, hogy amit egyszer fordulatként elhatároztak, azt hajtsák is végre. Lesz, ami lesz, de próbáljanak bátrak lenni, hátha sikerül – jegyezte meg.

Az Országgyűlés elnöke közölte: a magyar őstörténet “megért volna egy tisztességes vitát” az elmúlt harminc évben. Azt mondta, az egész finnugor elmélet – amelyet nem akar vitatni -, “a genezisétől gyanús”, szerinte már akkor is ideológiai eszköznek tűnt, amikor a 19. században elfogadták. Kövér László nem hiszi, hogy alapvetően felfordult volna az életünk és alapvetően más vágányt járt volna a történelmünk az elmúlt 50-100 évben, ha kiderült volna vagy kiderülne, hogy “mégiscsak türk eredetű nép vagyunk, és a nyelvünk sem finnugor”.