Különleges helyszínen, a Grand Hotel Gloriusban kapott helyet idén a Néprajzkutatók III. Makói Találkozója. A konferencián negyvenen vesznek részt, húsz előadást hallhatnak majd a szakma képviselői.

– Harmadik éve újítunk fel egy régi hagyományt: a ’80-as években a múzeumban egyszer megszervezték a néprajzosok találkozóját, ez egy nagyon nagy sikerű rendezvény volt, de sajnos nem lett folytatása. Mi ezt 2016-ban felújítottuk, és úgy tűnik, hogy nagy erre az igény, nagyon sok előadó jelentkezett ebben az évben is – mondta el Szikszai Zsuzsanna. A József Attila Múzeum igazgatója hozzátette: idén különlegesen helyszínen, a Grand Hotel Gloriusban kerül megrendezésre a találkozó, amely amellett, hogy impozáns épület, a város történelméhez és építészeti örökségéhez is hozzátartozik.

– A hétköznapokban mindenki kutat, gyűjt, rendezi a gyűjteményt, kiállításokat szervez, szerkeszti a kiadványokat; kicsit így mindenki bezárkózik az épületébe, az intézményébe, és nem mindig tudunk kifelé tekintgetni. Ez a mai nap alkalom arra, hogy megismerjük a kollégák kutatásai területeit, vagy éppen a kutatás-módszertannak az új irányzatait – tette hozzá Szikszai Zsuzsanna.

Mint kiemelte, idén sem adtak meg tematikát, minden előadó szabadon választhatott, ennek köszönhetően sokszínű a konferencia, hiszen minden előadónak más az érdeklődése és habitusa. A résztvevők többek között az építészetről, a pásztorkutatásról, a boszorkányokról és az irodalom és néprajz kapcsolatáról is hallhatnak előadást.

A konferencián megemlékeznek a nemrég elhunyt Tóth Ferencről is, a rendezvény zárásaképp pedig a júniusban, a múzeumok éjszakáján megnyíló Homonnai-vándorkiállítás fotókatalógusát mutatják be, amelyet elvihetnek és megismerhetnek a résztvevő néprajzkutatók.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest