Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Csehországban járt a Forgatós Táncegyüttes

Nemrégiben Csehországban mutatta be hazánk kultúráját és táncait a Forgatós Táncegyüttes. A kint töltött tíz nap alatt még Lengyelországba is átutaztak, ahol szintén bemutathatták tudásukat.

A makói együttes egy lengyelországi fesztiválon ismerkedett meg tavaly a cseh csoporttal, és annak vezetőjével, aki meghívta őket az aratófesztiválra. Mint Doktor László elmondta, a szervezés, a szállás és a programok is kiemelkedőek voltak, hiszen többek között egy profi jégkorong-mérkőzésre is eljutottak, ahol a csehek a svédek ellen játszottak, és bár nagyon szurkolt a makói csapat is a vendéglátójuknak, végül a svédek győzedelmeskedtek.

– Csehországban is tudtuk öregbíteni Makó város hírnevét,  nagyon sokan megnézték az előadásainkat. Én azt gondolom, hogy ismét letetettünk valamit az asztalra és nagyon sokfelé eljutott Makó és a Forgatós Táncegyüttes hírneve is, olyannyira, hogy amikor az utolsó napot töltöttük, akkor jött a telefon Budapestről, hogy jövőre már megvan az újabb turné időpontja és helyszíne – emelte ki a művészeti vezető.

A tíz nap alatt az együttes bemutatta a Kárpát-medence szinte teljes táncanyagát; a közkedvelt kalocsai és kalotaszegi mellett többek között mezőségi, tyukodi és dél-alföldi táncokat mutattak be. A makói fellépők az adott táncegység eredeti viseletében álltak színpadra, így minden koreográfia öltözést kívánt, amire három percük volt – emelte ki Doktor-Bagaméri Andrea, az együttes asszisztense.

Lovai Attila is részt vett a csehországi fesztiválon. Mint elmondta, fergeteges élmény volt számára az út, nagyon élvezte a közös programokat, a szervezés pedig valóban profi volt.

Az amatőr, de nagyon magas színvonalon teljesítő csehországi együttes pedig jövőre Makóra látogathat, hogy ők is bemutathassák tudásukat és kultúrájukat a Szent István napi forgatag részeként. A Forgatós Táncegyüttes pedig jelenleg a pákozdi fellépésre fókuszál, hiszen szeptember végére Koltay Gábor rendezővel egy 70 perces, látványos produkcióval készülnek, amelyben gyalogosok, lovas huszárok, színészek, énekesek és táncosok is részt vesznek majd a Forgatós Táncegyüttes mellett.