Idén a 135 éves Aradi és Csanádi Egyesült Vasutak Kiszombor–Makó és Makó–Mezőhegyes–Kétegyháza vasútvonaláról emlékeznek meg Makón. Ez alkalomból a József Attila Városi Múzeumban Nehéz György kurátor tárlatát hozták el.

Érdeklődve nézték a kisdiákok a Nehéz György magángyűjtő és kurátor által összeállított, „Megy a gőzös” elnevezésű vasúttörténeti kiállítást. A tárlat egészen 1846-ig nyúlik vissza, dokumentum formájában. 

– A látogató a kiállításon például megtekintheti, hogy milyen volt a 19. században a vasúti gőzmozdony lámpája, de pár lépéssel arrébb a 20. századi gőzmozdony lámpáját hasonlíthatja össze. Illetve ezt a perspektívát felfedezhetik az akkori alakjelzőnél is – fogalmazott a magángyűjtő.

A tárlat első darabja a gőzmozdonyokhoz tartozik: könyveket és táblákat szerzett be még a 2000-es évek elején. Az egyik legkülönlegesebb szerkezet a ’80-as évekből származik – egy jegykiadó-gépezet, amely az akkori számítógépes technikát alkalmazta. A vándorkiállításhoz a makói vasútállomás is tett hozzá anyagot: Szlama Benedek, a helyi állomásfőnökség vezetője elárulta, rendelkezésre bocsájtott egy állomásfőnöki ingaórát 1906-ból, de vasúti ereklyéket és az elődök képeivel is hozzájárult a kiállítás színesítéséhez.

A bartókos Kakuja Kira és Kohonitz Antal is részt vett a tárlatmegnyitón. Kira még mamájával utazott vonaton, azonban Antal életéből ez kimaradt: ő inkább buszozik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest