Immáron harmadik alkalommal kerül sor a Néprajzkutatók III. Makói Találkozójára a József Attila Múzeumban 2018  szeptember 6-án.

Az ötlet még Fejér Gábor egykori makói néprajzkutatóé volt, a ’80-as években egy országos rendezvényt szerveztek meg, a Fiatal Néprajzosok Találkozója elnevezéssel. Ez az egyébként nagy sikerű rendezvény, kezdeményezés nem folytatódott, hanem elfelejtődött, megszakadt. 2016-ban a múzeumunkban dolgozó muzeológusokkal – Cs. Tóth Gabriella, Nagy Gábor, Szikszai Zsuzsanna  – együtt gondolkodva, újra indítottuk ezt a sorozatot, más elnevezéssel, tartalommal. Nagy örömükre az első felhívásukra több mint 10 előadó jelentkezett a dél-alföldi régióból. Így 2016. szeptember első hetében megtartották az első Néprajzkutatók I. Makói Találkozóját.

A sikeres rendezvény után nagyobb lendülettel fogtak hozzá a következő találkozó megszervezéséhez. 2017 őszén ismételten nagy sikerrel szervezték és bonyolították le a találkozót. Az idén áprilisban is kiküldték a felhívásukat a területi, megyei múzeumok munkatársai részére. Az előadók számára nem szabtunk meg kötött témákat, tematikákat, csak az előadások időtartamát. A következő két hónapban már láthatóvá vált számukra, hogy a felhívásuk sok kutatónak fel keltette érdeklődését, a jelentkezők száma megnőtt. Sőt már nemcsak Magyarországról érdeklődtek, jelentkeztek a tudományos tanácskozásra, hanem a határon túlról, a romániai Temesvári Nyugati Tudományegyetemről is. A találkozónkat a makói Hagymafesztivál programjaihoz csatlakozva szerveztük meg, Makó Város  Önkormányzatának támogatásával.

Ebben az évben húsz résztvevője lesz a konferenciánknak, az előadók között vannak néprajzkutatók, de történészek, és irodalmárok is. A résztvevők főleg a dél-alföldi régióból, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Csongrád, Szentes, Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Szeged muzeális intézményeiből, és a Szegedi Tudományegyetem Karáról érkeztek. De az ország távolabbi városaiból, Budapestről, és Keszthelyről is elutaztak hozzánk.

Az idei találkozót rendhagyó módon kezdjük, a közelmúltban elhunyt múzeumigazgatóra, Dr. Tóth Ferencre emlékezünk, és munkássága előtt tisztelgünk.

A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várunk! Helyszín: Glorius Grand Hotel konferenciaterme

Szöveg forrása: Szikszai Zsuzsanna, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest