Hírek Kiemelt hírek Makó

Jubileumi tanévet kezdett a Návay

A HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumát 95 évvel ezelőtt alapították meg a városban: kilenc és fél évtizeddel ezelőtt mindössze egy osztállyal, egy pedagógussal, több óraadóval és mindössze 32 diákkal indult útjára az iskola.

Nemcsak a számos új diákot, hanem jubileumi tanévet is köszönthettek a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában. Kincses Tímea intézményvezető az évnyitó előtt elárulta: az iskolában 1923-ban indult az oktatás.

– Ez azért is különleges, mivel akkor még a Posta utcai épület nem volt készen, ezért a gimnáziumban, délutáni oktatás keretében egy osztály, 32 tanulóval kezdte meg a tanévet. Mindössze egy kinevezett tanárral, a többi óraadó volt és egy igazgatóval. Mára ez a létszám óriásit változott – fogalmazott az igazgató. A 2018/2019-es tanévet 450 tanulóval kezdi az intézmény – ebből 123-an kilencedik osztályosok -, illetve 53 határozott és határozatlan szerződésű pedagógus, továbbá 6 óraadó dolgozik az intézményben. A Posta utcai épület mellett a Bajza utcában is folyik az oktatás a kihelyezett telephelyen.

A jubileumi tanévnyitón egy öregdiák is részt vett. Kovács Sándor települési képviselő 50 évvel ezelőtt végzett az akkori Makói Közgazdasági Technikumban. Érettségi papírjában az áll, hogy képesített könyvelő, statisztikus és áruforgalmi munkakör ellátására alkalmas szakember.

– Én 1964 és 1968 között jártam ebbe az iskolába. Akkor már itt tanultunk. A Posta utcai épület hasonlóan nézett ki, mint napjainkban. Az udvaron a tornaterem nem volt, mi a Glorius Vigadó nagytermében tornáztunk, viszont volt egy gépíró terem – emlékezett vissza a képviselő.

A jubileumi tanévben nemcsak 123 új diákot, hanem 6 új pedagógust is köszönhettek az intézmény falain belül. Ebben az évben számos programmal készül majd a HSZC Návay.