Hírek Külföld

Többen megsérültek az újabb migránsellenes német tüntetésen

Legalább kilenc ember megsérült a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben – olvasható az Origón, amely a helyi rendőrségre hivatkozik. Több ezren tüntettek Angela Merkel migránspolitikája, illetve a rengeteg erőszak ellen, ami a migránsokhoz köthető Németországban.

Legalább 25 bűncselekményt követtek el a feszült hangulatú tüntetéseken a rendőrség szerint, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, valamint többen ellenállást tanúsítottak a letartóztatáskor. Minimum 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre Chemnitzben, ahol pattanásig feszültek az indulatok egy gyilkosság miatt, amit egy migráns követett el.

Mint ahogy arról korábban az Origó is hírül adta, az egy hete tartó demonstrációsorozatot egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt: két migráns brutálisan, egyes hírek szerint 25 késszúrással halálra késelt egy német férfit.

A bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A városban ezt követően csaptak magasra az indulatok, múlt hétfőn este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes tüntetésen.

Sokan közülük “Mi vagyunk a nép” és “Merkelnek mennie kell” feliratú transzparenseket tartottak kezükben. A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak, és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.


Forrás: MTI/AP/Jens Meyer.

A TASZSZ orosz hírügynökség a chemnitzi rendőrség honlapjára hivatkozva azt írta, hogy akkor mintegy 300 embert őrizetbe vettek. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr. Németországban egyre többen utasítják el a migrációt, írta egy korábbi cikkében az Origó. Németország ott tart, ahol 2010 előtt Magyarország. Akkor a magyar társadalomban úrrá lett a “kilátástalanság, a reménytelenség”. Most a német társadalom is kilátástalannak látja helyzetét – mondta az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

A szakértő szerint a nagyvárosokban az átlag német egyre nehezebben tudja életszínvonalát fenntartani. Emellett a migráció is megváltoztatja a hétköznapokat. Mindezekre a politika nem ad választ.

Borítókép: MTI/EPA/Martin Divisek.