Hírek Kiemelt hírek Makó

Meg szeretnék menteni a bogárzói templomot

Fodor Ilda keramikusművész kiállításával vette kezdetét a bográzói templombúcsú vasárnap délelőtt. Az ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármester is részt vett, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy összefogással megszépülhet a 111 éves Páduai Szent Antal templom.

Ha szeptember első hétvégéje, akkor bogárzói templombúcsú. Ezt a hagyományt 11 évvel ezelőtt kezdeményezte a Puruczky házaspár – nem véletlenül, hogy ők: Puruczkyné Molnár Erzsébet bogárzói születésűként ő is az egykori tanyasi iskolába járt. Ezen a napon sokan visszatérnek, akik a tanyavilágban éltek. Így volt ezzel Nacsa Jánosné Sajben Julianna is. Bár már Makón lakik, jó szívvel érkezett Bogárzóra, ahol ismerősének mutatta, melyik volt az egykori tantermük.

– Amikor felsős voltam, akkor kerültem ebbe az iskolába és olyan három évet járhattam ide. Jó emlékeim vannak, szabadabbak voltunk abban az időben. Jó tanítóink voltak. Régen volt már, nehezen megy már a visszaemlékezés – mesélte Julika néni. – Egykor nagy élet volt, sokan laktunk itt.

Megszokott, hogy a templombúcsún a Natura Marosmenti Művésztelep egyik alkotójának vagy alkotóinak kiállítása nyílik. Ez most sem volt másképpen: Fodor Ilda keramikusművész „Őszi kert” című kamara kiállításának ad otthont a templom. Ilda elárulta, már sok naturás művész járt Bogárzón, így őt is érdekelte ez a vidék. A tanyasi világ a családjától nem áll messze, hiszen apai ágon a nagyapja Rákoson született.

A templombúcsún részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester is: Makó első embere köszöntőjében elmondta, azért szereti is tiszteli a bogárzói búcsút, mert ritkán megélhető közösségünk szellemi és lelki élményt nyújt számára.

– Egyszerűen késztet, sarkall, kirángatva a passzivitásból és tevékenységre szólít fel: meg kell mentenünk a közösségnek épített örökséget, hogy hosszú évtizedekig tanúskodhasson az itteni értékekről, az egykor élt közösség értékeiről – utalt arra a polgármester, hogy meg kell menteni a bogárzói templomot. Erre Lázár János országgyűlési képviselő és Kiss-Rigó László megyéspüspök is felhívta már a figyelmet. Farkas Éva Erzsébet már több lépést is tett az ügy érdekében. A rendezvényen részt vett Kondé Lajos is, a Szegedi Dóm plébánosa is.

navigate_before
navigate_next