Hírek Kiemelt hírek Térség

A maroslelei oktatás 185 évét ünnepelték

Jubileumi tanévnyitó ünnepséggel, emléktábla-avatással és szentmisével emlékeztek meg a helyi oktatás 185 évéről Maroslelén vasárnap.

– Olyan helyen állunk most, ahol egy alföldi, vizek járta kis kertésztelep életében hatalmas fejlődés következett be, amely bár rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, tépázta a természet ereje, dobálta ide-oda a történelem árja, mégis írja 185 éves történetét. Kezéből a pennát nem lehetett lerakatni vagy netán kitépni, hisz a mai napon is nagybetűkkel írjuk tovább a megkezdett sorokat! A közös könyvünk remélem, soha nem csukódik be! – fogalmazott köszöntőjében Schulcz János. Maroslele alpolgármestere időutazásra invitálta a megjelenteket, amely során megemlékezett az oskola megnyitásáról és Sztopor János munkásságáról is. Ezt követően Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye Püspöke megáldotta az emléktáblát, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

navigate_before
navigate_next

A jubileumi tanévnyitót Dr. Martonosi György nyitotta meg. A település polgármestere beszédében megemlékezett Maroslele és a helyi oktatás történetéről, összegezte a megvalósult fejlesztéseket és az utóbbi évek eseményeit; a konyha felújításáról, a megépült sportpályáról és a tornateremről is szólt, ennek kapcsán kiemelte Lázár János országgyűlési képviselő munkáját. Továbbá hozzátette: az iskola 185 éves története során még sosem volt tornatermük, nemsokára viszont elkészülhet.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően a hagyományokhoz híven bevonultak az első osztályosok a nyolcadikos diákok közreműködésével, majd Németh Domonkos intézményvezető tanévkezdő gondolatai következtek. Beszédében szólt az elsősökhöz és az idősebbekhez is, továbbá az iskola működéséről, a programjaikról és a közösségről is beszélt.

Lázár János beszédében Maroslelét a választókerület egyik legokosabb falujának nevezte, hiszen az itt élők fordítottak az oktatásra és a fejlesztésre a múltban is, és jelenleg is a fejlesztések, építkezések mellett a digitális technológia eszközével is a falu megmaradásáért küzdenek, az oktatásnak pedig fontos szerepe van abban, hogy a gyerekek itt tanuljanak, itt maradjanak és itt tervezzenek jövőt. A térség országgyűlési képviselője szólt a magyar oktatás ügyéről is, ennek kapcsán kiemelte, hogy minden gyermeknek meg kell adni az esélyt, hogy tehetsége, szorgalma, felkészülése, ambíciói szerint tudjon boldogulni, és ezt az iskola tudja megadni elsőként.

Az első osztályosok műsora után Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke tartott előadást az egyház szerepéről Maroslele köznevelésében, majd Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az agrárképzés helyzetéről beszélt. A tanévet Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára nyitotta meg, majd a Dumbó Kvartett lépett fel.

 

Fotók: Gémes Sándor, Kiss Dániel