Hírek Kiemelt hírek Makó

800 ezerbe kerülhet a roma időközi választás

A sok induló jelölt és a választók megnövekedett regisztrációja miatt az önkormányzattól kapott támogatás több mint felét elviszi a vasárnapi választás.

– Nem arra adta a nemzetiségi önkormányzatnak a pénzt a város, hogy kidobják az ablakon – háborodott fel Czirbus Gábor, amikor kiderült, hogy mennyibe is fog kerülni a feloszlatás miatti új választás.

Mint korábban beszámoltunk róla, Gyémánt Mihály és Dömötör József kezdeményezésére néhány hónappal ezelőtt feloszlatta magát a makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A korábbi választás alapján akkor úgy becsülték, hogy 400 ezer forint körüli összeget fog felemészteni a költségvetésükből az időközi voksolás.

Szétrobbantották a makói Roma Nemzetiségi Önkormányzatot – Makó Híradó

2 igen és 1 nem szavazat bedöntötte a roma önkormányzatot, a tisztségviselők vitája könnyen lehet, hogy hátráltatja majd a Honvéd-programot is. A testületi ülésen részt vett Czirbus Gábor és Farkas Éva Erzsébet is, az alpolgármester szerint nem erre a cirkuszra van szüksége a városrésznek.

Az sem lett volna kevés, de mivel most jelöltekből és magukat roma nemzetiségűnek valló választókból is sokkal több van, a költségek gyakorlatilag a duplájára nőttek. Ráadásul a vasárnap megválasztott testületnek nem is lesz túl sok ideje, hiszen egy év múlva megint új képviselőket kell választani. Nem csoda, hogy a két képviselőn kívül senki nem támogatja a pénzkidobást.

– Ebből a 800 ezer forintból nagyon sok mindent meg tudtunk volna valósítani. Amit én nagyon sajnálok, hogy elmaradt a roma holokauszt ünnepség, lett volna lehetőség hátrányos helyzetű gyerekek táborozására a Szelidi-tónál, kirándulás az idősekkel Csatkára, hogy megnézzék a szent helyet azok, akik még soha nem jártak ott, a választás költsége ezek rovására megy – mondta el Gilingerné Ráday Krisztina.

A makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi elnöke hozzátette: a programok elmaradása ráadásul csökkenti a következő évi forrásokat is, ugyanis az államtól kapott támogatás egy része feladatalapú, vagyis minél több programot szerveznek, a következő évben annál több pénzt kapnak.

A Gyémánt Mihály és Dömötör József által erőltetett időközi választás, így anyagilag nagyon nehéz helyzetbe hozza a roma önkormányzatot, a két képviselőt azonban ez sem tántorította el attól, hogy a választások előtt megpróbáljanak egy zenés estet szervezni önkormányzati forrásból.

Bár a képviselők állították, hogy ezzel nem közpénzből szerettek volna kampányolni, az önkormányzat a kampányidőszak miatt ingyen nem adta volna oda nekik a Korona dísztermét, és másra sem maradt forrás a roma önkormányzat kasszájában, mert augusztus 31-ével le kellett zárni a költségvetést. Az időarányosan az év maradék négy hónapjára rendelkezésre álló forrásról ugyanis már csak az új testület dönthet.