Hírek Kiemelt hírek Térség

Még az önkormányzati támogatással sem tudott elszámolni Kiss Attila egyesülete

Három hónappal ezelőtt le kellett volna adnia az elszámolást a Csanádpalotai Lovas Egyesületnek, amelyről az önkormányzat azt sem tudta, hogy a Jobbikos politikus az elnöke. Az ingyen kapott területet egyáltalán nem tartják karban, de ha az önkormányzat pár napra odaadja másnak, akkor megy a felháborodás.

Az önkormányzat átlépett a civileken – írja a Makói Csípős, Kiss Attila volt országgyűlési képviselő jelölt tájékoztatása alapján. A Jobbik politikusához közel álló portál szerint a csanádpalotai önkormányzat jogtalanul adta bérbe a városba érkező cirkusz számára a lovas pálya területét, amelyet egy együttműködési megállapodás alapján a Csanádpalotai Lovas Egyesület kezelésébe adott. Az egyesület elnöke Kiss Attila, aki szerint miután ők „bérlik a területet, és az ő kezelésükben van”, ezért csak ők adhatnák ki bérbe is.

A portál megkereste az önkormányzatot, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az önkormányzat és az egyesület közötti megállapodás tartalmazza, hogy azon a területen az önkormányzat is szervezhet rendezvényeket. Arról is tájékoztatták a Makói Csípőst, hogy az egyesület idén nem szervezett a pályán rendezvényt, és annak rendben tartásáról is az önkormányzat gondoskodik.

Mivel úgy gondoltuk, hogy ez a cikk is cikk politikai hangulatkeltés céljából készült, mint ahogyan vélhetően több más anyag is Csanádpalotával kapcsolatban, megpróbáltunk mi is utána járni a lovas pálya botránynak. Nem nagyon lepődtünk meg rajta, hogy jó néhány részlet „véletlenül” kimaradt a Makói Csípős oknyomozásából.

Az igazság ezzel szemben…

Kezdjük mondjuk azzal, hogy furcsa módon az önkormányzatnál fogalmuk sem volt arról, hogy a Csanádpalotai Lovas Egyesület elnöke Kiss Attila. Velük ugyanis a kapcsolatot egy bizonyos Kovács Rita tartja, aki az egyesület titkára (ezzel amúgy semmi probléma, ha van meghatalmazása az ügyek intézésére).

Nyilván az egyesület titkárával kevésbé hatékonyan lehetett azt sugallni, hogy az önkormányzat azért „lépett át a civileken”, mert Kiss Attila az elnök, és persze egyébként is diktatúra van, stb., stb…

Elkértük az egyesülettel kötött együttműködési megállapodást, ami egyébként még 2001-ben lett megkötve, és azóta is változatlan. Ebből többek között kiderül az is, hogy míg a Makói Csípős szerint bérlik a területet, a valóságban azonban egy fillért nem kell fizetnie érte az egyesületnek.

Ahogyan azt is tartalmazza a megállapodás, hogy az egyesületnek részt kell vennie a terület környezetének gondozásában. Erre célzott a Makói Csípősnek küldött válaszában Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester, amikor azt írta, hogy a területet az önkormányzat tartja rendben, csak a portál azt elfelejtette megemlíteni, hogy a megállapodás szerint ebben az egyesületnek is részt kellene vennie.

Gyakorlatilag betűre pontosan ugyanilyen együttműködési megállapodása van az önkormányzatnak a helyi horgász egyesülettel is (tehát még csak ebben sincs Kiss Attila egyesületével szemben kivételezés), elmentünk és megnéztük hogyan néz ki a két egyesület által elvileg karbantartott terület.

 

navigate_before
navigate_next

 

Képeinken jól látszik, hogy míg a horgászok valóban törődnek az általuk térítésmentesen(!) kapott területtel, Kiss Attiláék ezzel egyáltalán nem foglalkoznak. Ezt az önkormányzat soha nem tette szóvá az egyesület felé.

Elszámolás? Milyen elszámolás?

A legfelháborítóbb része azonban még csak most jön a történetnek. Az egyesület ugyanis, ahogyan több más palotai egyesület is, anyagi támogatást kapott az önkormányzattól a tavalyi évben. Az erről szóló szerződést a korábban már említett Kovács Rita írta alá. Ebben a dokumentumban azt is vállalja az egyesület, hogy a kapott 200 ezer forint támogatásról 2018. május 31.-ig benyújtja az elszámolást, például számlák, bankszámla kivonat, csekk, pénztárbizonylat formájában, és a támogatásból megvalósult tevékenységből írásbeli beszámolót is készít.

Az önkormányzattól megtudtuk, ez a mai napig nem történt meg, miközben ennek határideje már három hónapja lejárt. Kiss Attila egyesülete tehát az együttműködési megállapodásban és a támogatási szerződésben vállalt kötelességeit nem siet betartani, az önkormányzat viszont semmi olyat nem tett, amit ezek alapján a dokumentumok alapján nem tehetett volna meg.

Mindezt nem volt nehéz kideríteni, hozzánk hasonlóan megtehette volna a Makói Csípős is. Feltételezzük ez meg is történt volna, ha az egyesület véletlenül nem Kiss Attilához kötődik…