Kiemelt hírek Makó Színes

Keresztek nyomába eredtek Makón

A város feszületeit fedezték fel kerékpárral azok, akik részt vettek a makói Szent István Király Plébánia és a Szirbik Miklós Egyesület augusztus végi alkalmán. A kulturális-helyismereti program orgonakoncerttel zárult a belvárosi katolikus templomban.

Sport és kultúra sajátos elegyét kínálták a szervezők augusztus 30-án, kora este Makón. A bicajozni szerető lokálpatrióták ezúttal a város feszületeihez látogattak Forgó Géza történész vezetésével. – A korábbi esztendőkben a település különböző felekezetű templomait és temetőit felfedeztük fel két keréken. Nyilvánvalóvá vált, hogy a helyiek szívesen kapcsolják össze az ismeretszerzést egy kis testedzéssel – tájékoztatott az ötletgazda Szirbik Miklós Egyesület elnöke.

Ezúttal Makó feszületei kerültek górcső alá, a mintegy negyven résztvevő négy, helyi vallásos tárgyi emlékre csodálkozhatott rá. – Elmegyünk mellettük, de nem ismerjük a történetüket. Régen, ha az emberek elhaladtak előttük vagy egy templom előtt, akkor megálltak és keresztet vetettek. Ez ma nagyon hiányzik –indokolta Pálfai Zoltán plébános a tematikaválasztást.

Az élménykerékpárosok az Ószegedi úton kezdték meg felfedező útjukat. – 1855-ben szépapám, Bálint Ferenc állíttatta ezt a keresztet. Az 1700-as években dúló pestisjárvány halottait temették erre a területre és itt állt a Szent Rozália kápolna is.  Ennek elpusztulása után egy fakereszt került ide, majd ennek a helyére a most látható – tudtuk meg Tamási Aladártól, aki bizakodóan számolt be arról, hogy a közeljövőben egy pályázatnak köszönhetően megújulhat ez a szép emlék.

A túra következő állomása Makó legrégebbi épülete, a Kálvária kápolna volt. – 1869-ben magán adakozásból épült az előtte álló három feszület, amelyek Nagypéntek eseményeire utalnak – tájékoztatott Pálfai atya, aki ezután az újvárosi katolikus templom kertjében álló kereszthez vezette az érdeklődőket. – Vörös márványból készült egy végrendelet alapján. Egy villámcsapás később ledöntötte, de Gajdos Dezső bácsi megjavította és újra felállították – avatott be a plébános úr.

A különleges program utolsó felfedezése a görögkatolikus templom tornyán lévő, háromágú arany kereszté volt. – Ennek az alsó ága kissé ferde, ami azt jelképezi, hogy Jézus mellett a jobb lator felfelé üdvözült, míg a bal nem tette meg ezt a lépést – hívta fel a figyelmet Biró István parókus atya.

A helyismereti kerékpározás a Szent István Király templomban fejeződött be. Itt a pihenés mellett lelkileg is feltöltődhettek a résztvevők egy remek orgonakoncerten, melyet Nagy Péter, a Szegedi Dóm orgonistája adott.

navigate_before
navigate_next