Belföld Hírek Külföld

Századvég: Orbán és Salvini mögött állnak a V4-ek

Jelenleg „seregszemle” zajlik Európában az EP-választások előtt, és az egyik oldalon „már színt vallott” Heiko Maas német külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök, akik „egyértelműen az Európai Egyesült Államok mellett tették le a voksukat” – minderről Pócza István beszélt.

A Századvég elemzője szerint a másik oldalon áll a szuverenisták két komoly képviselője, Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Nagyon erősen indul a kampány a jövő évi európai parlamenti választások előtt – olvasható az Origón.

Pócza István elemzése szerint általában nem jellemzők a nagy viták, de most a migráció megítélése olyan ügy, amely mindenki számára érthetővé és kézzelfoghatóvá teszi a törésvonalakat az Európa jövőjét illető elképzelések között.

Az elemző elmondta: a migráció szempontjából látható, mit okozna, ha az Európai Egyesült Államok koncepciójának képviselői kerülnének többségbe, hiszen azzal kevert népességű Európa jönne létre, ahol kérdéses, mekkora a biztonság, és milyen kulturális alapokon áll.
Ezzel szemben áll egy olyan Európa, amelyet ismerünk, amelynek erős keresztény-zsidó gyökere van, ahol biztonságban élhetünk, és ahol „az állampolgárok többsége szeretne élni” – fogalmazott.