Belföld Hírek

Bakondi: Határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában

Magyarország és Olaszország számos kérdésben egyetért, így abban is, hogy határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szerda esti műsorában.

A főtanácsadó Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozója kapcsán azt mondta: Magyarország és Olaszország számos kérdésben egyetért, köztük abban, hogy a határokat őrizni kell, továbbá, akik bejutottak Európába és nem jogosultak menekültstátuszra, azokat vissza kell szállítani.

Leszögezte: a magyar kormány konzekvensen azon az állásponton van, hogy a határokat le kell zárni. Magyarország déli határán megmutatta, hogy ezzel meg lehet állítani az illegális migrációt. Míg Olaszország, s korábban Ausztrália azt is bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani az illegális bevándorlást.

Bakondi György kitért arra is, Olaszország azt szeretné, ha segítséget kapna abban, hogy a náluk lévő migránsokat átvegyék a kvótarendszer nyomán. Ezt Magyarország nem tartja helyesnek. Ugyanakkor az, hogy a határőrizetben és a menekültstátuszra jogosulatlanok visszaszállításában egyetértenek, megalapozhat egy hosszú távú együttműködést Olaszországgal – tette hozzá.

Borítókép: MTI Fotó/Mohai Balázs.