Hírek Kiemelt hírek Makó

Látványtervek készültek a Bérpalota felújítására – galéria

Milliárdokba kerülne Makó legszebb épületének helyrehozása, amit az is nehezít, hogy az önkormányzatnak kisebbségi tulajdona van benne. A látványtervek mindenesetre elkészültek, ezek alapján gyönyörű lenne.

Az 1927-ben épült Bérpalota egyre rosszabb állapotban van, ez senki számára nem titok Makón, rendszeresen felmerül, hogy fel kellene újítani. Az önkormányzat készíttetett erre látványtervet is, amelyet a mostani testületi ülésen mutattak be.

A DAW Építész Stúdió Kft. munkatársai kiemelték, a tervek készítésekor két fő irányt határoztak meg, egyrészről legyen visszaállítva a palotaépület régi egyedisége, illetve jól illeszkedjen az épület mögötti térhez. Az építészek egyértelműen az eredeti állapot helyreállítását hangsúlyozták, kiemelve, hogy jelenleg az üzlethelyiségeknek nincs egységes reklámfelület elhelyezése, így mindenképpen azt javasolják, hogy korlátozva legyenek a felhelyezhető cégfeliratok.

Az épület eredeti homlokzata szerencsére a legtöbb helyen megmaradt, bár helyreállításuk szükséges, de ez megoldható, ugyanígy a tető is, amelyről hiányoznak csúcsdíszek, és több egyedi bádogos szerkezet is.

– Az épületnek volt olyan régi terv változata is, ami szerint ez egy körbezárt, egységes háztömb lett volna. Ez nem valósult meg, két tűzfal meredezik a fürdő épülete és a Makovecz tér felé, ami jelenleg elég méltatlan állapot. Ezeket egy térbe kimozduló homlokzattal takarnánk le, ez tulajdonképpen felfogható úgy is, mint a Makovecz tér egyfajta meghosszabbítása – mondta el Vámos Zoltán.

Az ügyvezető igazgató hozzátette, a ’80-as években volt egy felújítása az épületnek, ekkor kapta a mostani színét, ők azonban azt javasolják, hogy ebben is vissza kell térni az építéskori visszafogottabb színvilághoz.

Török Miklós molnárfecskékkel kapcsolatos kérdésére válaszolva Vámos Zoltán kifejtette, a jelenlegi tervek kialakításakor erre nem készítettek koncepciót, ám a védett madarak helyzetét valóban mindenképp kezelni kell a szakhatóságokkal egyeztetve. Marosvári Attila azt vetette fel, hogy ne vessék el teljesen az épület teljes befejezésének (vagyis a régi tervek szerinti körbezárásának) tervét sem. Azt Farkas Éva Erzsébet is kiemelte, hogy ezek a tervek egy lehetőséget jelentenek, a cél, hogy elinduljon a közös gondolkodás az épületről a képviselők részéről.

A testületi ülésen részt vevő Lázár János szerint mindenesetre a belvárosban ennek az épületnek a helyrehozása lesz a legnehezebb feladat, pályázati forrást ugyanis nem nagyon találni rá, ráadásul a magántulajdonosokkal is egyeztetni kell, az épület 24 lakása ugyanis nem önkormányzati tulajdon.

A tulajdonosok között pedig például idősek is vannak, akiktől nem várható el, hogy egy ekkora felújításhoz érdemben hozzájáruljanak. A költség ugyanis hatalmas, több milliárd forintba kerülhet a felújítás, csak az elengedhetetlenül szükséges tető helyrehozás 5-600 millió forint. A térség országgyűlési képviselője ezért azt javasolta, hogy a felújítást több évre osszák szét.

navigate_before
navigate_next