Hírek Kiemelt hírek Makó

Kormányzati beruházás lehet az uszoda

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel folytatott tárgyalások alapján a Hagymatikum mellett szállodára lenne szükség, így az uszoda új helye Galamb iskola mellett lehet. Lázár János szerint viszont a város jobban jár, ha a kormány építi meg, és működteti.

Az utóbbi hónapokban több egyeztetés is történt a fürdőberuházás kapcsán az érintett minisztériumokkal, számolt be Lázár János és Farkas Éva Erzsébet a testületi ülésen a képviselőknek. A polgármester elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség szándéka szerint kiemelt turisztikai régió lehet a térség, ez pedig érinti a Hagymatikum fejlesztését. A fürdő közvetlen közelében így az uszoda helyett egy szállodára lenne szükség, előbbinek pedig új lehetséges helyszíne a Galamb iskola melletti terület.

A térség országgyűlési képviselője szerint a kormányzati előkészítő munka jól halad, 2018 őszén ki lehet írni a közbeszerzést, 2019 első hónapjaiban pedig átadásra kerülhet a munkaterület. A kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a közbeszerzés csak a részletes kiviteli tervek elkészülése után legyen kiírva, bár lehetett volna korábban is, de így elkerülhető a beruházás árának emelkedése.

Lázár János a 9,5 milliárd forintos beruházás szétválasztása kapcsán azt javasolta, hogy az uszoda építését és fenntartását is az államnak kellene vállalnia.

– Makó város így mentesül a kivitelezéssel kapcsolatos előkészítő munkák alól, és mentesül a fenntartás költségei alól. A kormányt ez anyagilag hátrányosan nem érinti, hiszen a 9,5 milliárdban benne van az uszoda megépítésének költsége is. Az a pénz, ami most Makóhoz jött volna az uszodaépítésre, marad a kormánynál, és a későbbiek folyamán azt fenn is tartja, és járási uszoda központként működteti – mondta el a térség országgyűlési képviselője.

Lázár János hozzátette, azt, hogy hol épüljön meg az uszoda, a képviselőknek kell eldöntenie, a Galamb iskola mellett már van egy lehetséges helyszín, ami megfelelő, de a végleges helyéről még van idő lefolytatni az egyeztetéseket.