Belföld Hírek Kiemelt hírek Térség

A balliberális oldalt oszthatja tovább Márki-Zay új pártja

Botka László és Márki-Zay Péter

Ezt állítja Deák Dániel politikai elemző. A Figyelő főmunkatársa szerint miközben gyakorlatilag összeomlott a magyar ellenzék, egy valaki mégis kivár és csendben építkezik: Gyurcsány Ferenc.

A Jobbik és az LMP gyakorlatilag összeomlott, az MSZP Tóth Bertalan irányításával színtelen-szagtalan párttá vált – állítja Deák Dániel politikai elemző. A Figyelő főmunkatársa úgy véli, Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester Hadházy Ákossal közösen belengetett új pártja, mely sajtóhírek szerint a szocialisták bukott miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót is várja soraiba – és melyet súlyos fenntartásokkal kezel a Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezette Párbeszéd és Böcskei Balázs balliberális politológus is –

semmi másra nem lesz alkalmas, mint a szűkülő balliberális oldal továbbdarabolására.

A szakember a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, az április 8-i súlyos választási vereséget követő káoszban az ellenzék egyre reménytelenebb állapotba sodorja magát. „Szél Bernadett távozásával Gyurcsány Ferencen kívül az utolsó olyan ellenzéki vezető is lemondott, aki az országgyűlési választási kampányban szerepet vállalt. Ezzel az LMP elvesztette az egyetlen országosan ismert és viszonylag népszerűnek számító politikusát, Schmuck Erzsébet és Demeter Márta pedig várhatóan nem fogja betölteni a távozó társelnök által hagyott űrt. Az LMP is vezetési válságba sodródott tehát, mely szinte minden ellenzéki pártra jellemző” – fogalmazott.

Deák Dániel szerint az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai alapján ez a belső válság megmutatkozik az ellenzéki pártok támogatottságán, leginkább a Jobbik és az LMP veszített szavazókat. Éppen ezért nem véletlen, hogy ez a két párt kezdett el a leghangosabban beszélni az együttműködésről, ezzel igyekeznek elfedni pártjuk belső problémáit.

„A 21. századi pártokból álló formációnak amúgy sincs komoly táptalaja a magyar társadalomban, ezek nem valós törésvonalak. Az emberek sokkal inkább a bevándorláspolitikai és gazdaságpolitikai álláspontok alapján választanak pártot”

– fejtette ki.

A politológus kitért arra is, hogy Gyurcsány Ferenc látványosan háttérbe vonult, csupán közösségi oldalán osztja meg álláspontját közéleti kérdésekben. Ennek oka szerinte az, hogy a bukott miniszterelnök kivár, és csendben szemléli a többi ellenzéki pártban végbemenő folyamatokat.

„A Jobbik és az LMP gyakorlatilag összeomlott, az MSZP Tóth Bertalan irányításával színtelen-szagtalan párttá vált, miközben újabbnál újabb balliberális formációk tűnnek fel, többek között Márki-Zay Péter vezetésével.

Gyurcsány mindeközben a háttérben tudja alakítani pártja belső ügyeit, felkészítheti a DK-t az EP-kampányt” – mondta a Magyar Hírlapnak.

Az elemző arra is kitért, ebben az állapotban az ellenzék komoly versenyhátrányba kerül majd az EP-választási kampányban, amelynek európai szinten legfontosabb témája a bevándorlás lesz. E tekintetben fontos fejlemény, hogy egyre több ország osztja az Orbán-kormány álláspontját a migráció ügyében.