Kiemelt hírek Makó Színes

Éltetik szülőföldjük emlékét a csókásiak

11. alkalommal gyűltek össze augusztus utolsó vasárnapján a volt csókási lakosok. Az egykori lakóhelyük központjában álló keresztnél a találkozás mellett az emlékezésé volt a főszerep. 

Töretlen az egykori csókási lakosok szülőföld iránti ragaszkodása és összetartozás utáni vágya. Ezt bizonyítja, hogy augusztus 26-án, vasárnap, a kedvezőtlen időjárás ellenére is többen ellátogattak a néhai lakóhelyük központjában kialakított emlékhelyre. A Csongrád és Békés megye határán fekvő Csókáson a téeszesítés előtt több száz tanya állt és aktív, összetartozó közösség élt. Mára a terület teljesen elnéptelenedett, az épületek elenyésztek, a családok a közeli településekre költöztek be. A templom és az iskola is teljesen elpusztult. Helyüket csupán egy kereszt és egy emlékkő jelzi, itt gyűlnek össze 2007 óta a valaha itt élt emberek, családtagjaik és az érdeklődők.

A 11. alkalommal megrendezett csókási találkozó hagyományosan az egykori búcsú napján került megrendezésre. A megemlékezés ünnepi beszédében Kádár József önkormányzati képviselő a ragaszkodás jelentőségét emelte ki. – Ma mindannyian részesei lehetünk a múltidézésnek, és megcsodálhatjuk, milyen példamutató ereje van ennek az összetartásnak – hangsúlyozta a szónok, majd felemlítette a vidék régi képeit és erre biztatta az egybegyűlteket is.

Bíró Dezsőné Tenkes Piroska egy verset is írt az alkalomra. – Csókás nekem mindig egy csoda marad, nagyon szép emlékeket őrzök róla. 14 évet töltöttem itt és ez volt életem leggazdagabb időszaka. Olyan víz, mint itt volt, nincs sehol – lelkesedett az egykori lakos.

Nem itt élt, de errefelé volt földje sokáig Joó Imrének, aki Makó első benzinkútját üzemeltette. – Jól ismerem ezt a vidéket, katonacimborám és több ismerősöm is innen származik. Szinte minden alkalmon itt voltam, mindig jó találkozni és nosztalgiázni egy kicsit – mondta.

Még távolabbról érkezett és hűséges résztvevője az emléknapnak Dovalovszki György is. – Szeretjük, amit képvisel ez a közösség, és hozzánk is közel állnak az elhangzó gondolatok. Itt minden korosztály megtalálja a helyét – tudtuk meg a Székkutasi Motoros Baráti Kör vezetőjétől, aki hozzátette, szeretnének jönni jövőre is. Reméljük ez így lesz, a szervezők reményei szerint, a csókási találkozók tovább folytatódnak.

Fotó: Majoros Márton

navigate_before
navigate_next