Kiemelt hírek Sport Színes

Elszabadultak a lóerők a makói Vásártéren

Szombat díjugrató, vasárnap fogathajtó versenynek adott otthont a makói Vásártér. A Makói Hagymafesztivál betétfutamán helyi, térségi és megyén túli lovasok érkeztek, hogy a legjobb helyezésért járó kupát hazavihessék.

A Makói Lovas Egyesület számára már hagyománynak számít, hogy a Makói Hagymafesztivál előtt díjugrató és fogathajtó versenyt hirdet. Ez most sem volt másképpen: a vasárnapi napon 31 fogat érkezett a Vásártérre, ahol akadályhajtásban mutatkozhattak be. Görbe Sámuel, az egyesület alelnöke elmondta: póni-, egyes- és kettes fogat kategóriában nevezhettek az indulók.

– Ennek a versenynek nagy hagyománya van az egyesület életében: az elején a Maros-parton szerveztük meg a fogathajtást, azonban az elmúlt 11 évben a Vásártér ad otthont a megmérettetésnek – tette hozzá az alelnök.

navigate_before
navigate_next

A versenyt Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg az ünnepélyes felvonulás után. A városatya kiemelte, nemcsak a hagymáról, hanem a lótartásról is híres volt Makó, hiszen a mezőgazdasági munkához elengedhetetlen volt a négylábú jószág.

– Bár a kultusz átalakult, egyesületi formában még megtalálható a lótartás. Ezért is szeretnénk megköszönni az egyesületnek a munkáját, hogy az év 365 napját betekintést adnak a makóiak számára, hogy találkozhassanak a lovassporttal – fogalmazott Czirbus Gábor.

Trényi János családjában nagy hagyománya volt a lovaknak. A makói férfi egykeként sokat foglalkozott az állatokkal, így a ménnel is. Jelenleg welsh pónikat tart, hobbiszinten versenyzik, de városnapokon pónigolást is vállal. Vasárnap csak érdeklődőként jött ki, illetve elhozta a kis pónicsaládot.

– A nagyok 9 évesek, a kicsik közül pedig van egy négyhónapos és egy kétéves. Az unokák miatt választottuk ezt a fajtát, azonban ők kinőtték ezt a szórakozást, így megmaradt nekem a pónitartás, de nagyon szeretek velük foglalkozni – mesélte Trényi János. Három gyermeke és kilenc unokája van, akik közül van, aki folytatja a lovas hagyományt.

A fogatverseny javában zajlik a Vásártéren: több kategóriában mérik össze a tudásokat a lovasok.