Hírek Külföld

25 ezer szélsőséges iszlamista migráns van Nagy-Britanniában

Jeremy Hunt új brit külügyminiszter megdöbbentő adatokat közölt csütörtökön az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlésén az Iszlám Állam katonáiként harcoló brit állampolgárokról és a terrorellenes küzdelemről – írja az Origo.

A brit diplomácia vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt beszélt a békét és a biztonságot fenyegető globális kihívásokról, a terrorizmusról, azon belül is az Iszlám Államról, amelyet szerinte még nem sikerült legyőzni – írja a Breitbart.

Hunt kijelentette, hogy

ismereteik alapján nagyjából 900 brit állampolgársággal is rendelkező terrorista harcol vagy harcolt a múltban az Iszlám Állam keretein belül.

20%-uk (180 fő) elesett, 40%-uk (360 fő) még Szíria vagy Irak területén tartózkodik,

40%-uk azonban visszatért Nagy-Britanniába, ahol fokozott veszélyt jelentenek a lakosság biztonságára nézve.

Azt ugyanakkor nem tudatta, hogy mégis miért engedték brit földre lépni a terroristákat.

Összesen 25 ezer olyan migráns hátterű brit állampolgárt ismernek a hatóságok, akik szélsőséges iszlamista nézeteket vallanak, a belügyi szolgálatok látókörében közülük 3 ezer ember van, 500 személyt pedig fokozottan megfigyelés alatt tartanak.

Arról semmit sem közölt a külügyminiszter, hogy

hány olyan potenciális terrorista élhet az Egyesült Királyság területén, akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, esetleg a 2015-ben kezdődő migránshullámmal érkeztek a kontinens felől.

 

Forrás: Origo | Borítókép: Iszlám Állam terroristái. A kép illusztráció – FORRÁS: AFP ILLUSZTRÁCIÓ