Hírek Kiemelt hírek Makó

Játékkal, tortával és közös bográcsozással ünnepelt az A.SZ.T.A.

Első születésnapját ünnepelte szombaton A Szivárványon Túl Alapítvány, amely kézműveskedéssel és játékkal készült a résztvevőknek, de paprikás krumpli is készült, illetve a torta sem maradt el.

Egy éve, 2017 nyarán alakult meg az A.SZ.T.A a speciális nevelési igényű fejlesztésre szoruló gyermekekért. Az alapítvány célja, hogy közösséget építsen, előadásokat és foglalkozásokat tartson. Varga Mónika, az alapítvány kuratóriumi elnöke maga is érintett, hiszen egy hétéves nem beszélő autista kislány édesanyja. Ez motiválta arra, hogy létrehozza az alapítványt, mivel úgy érezte nincs, akihez fordulni tudnának segítségért.

– Nagyon nagy öröm számomra, hogy minden hónapban sikerült összejövetelt tartanunk, fontos lépés volt a részünkről, hogy megjelentünk már egy-két eseményen is, például az apátfalvi Lovas Napra is meghívtak minket, és azon részt tudtunk venni – emelte ki Varga Mónika, továbbá hozzátette: fontos, hogy lépjenek a világ felé, hiszen ez egy oda-vissza működő dolog, amelyben az elfogadás a legfontosabb.

– Szerintem egyrészt azért nagyon fontos egy ilyen alapítvány, mert az érintett családok, akik problémás gyereket nevelnek, ők nem mernek kilépni a világból, és mi azt szeretnénk, hogy kilépjenek, hogy láttassák magukat, hogy vannak, és érezzék azt, hogy támogatják őket, ezért vagyunk mi – mondta el Molnár Anikó kuratóriumi tag.

navigate_before
navigate_next

– Nagyon fontos társadalmi értékekre hívja fel a figyelmet az alapítvány: egyrészt, hogy a társadalmunk részei azok a sérült, fogyatékkal élő fiatalok, illetve családtagjaik is, akiket többek között az A.SZ.T.A. befogad. Olyan értékre is felhívja a figyelmünket, hogy az egészséges gyermekeknek együtt kell nevelkednie, illetve felnőnie ennek a nemzedéknek a sérült gyerekekkel – emelte ki Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Gyulai Éva gyógypedagógus portálunknak elmondta: kedd délutánonként a mozgáskotta segítségével ingyenes foglalkozásokat tartanak, amelyen bárki részt vehet, de elsősorban a sérült gyerekeknek találták ki. Az eszközök segítségével csoportos foglalkozásokat tudnak tartani, a csoportokat a gyerekek képességei alapján alakították ki. A mozgáskotta nem csak a mozgásukat fejleszti, hanem a szociális funkciók is fejlődnek, amely nagyon fontos, mivel sok autista van, akiknek nehezen megy a kapcsolatteremtés.