Hírek Kiemelt hírek Színes

Bíró Annamária tiszteletére avattak emlékszobát Decsen

Augusztus 19-én, Sárköz fővárosában, Decsen a Tájházban emlékszobát avattak Bíró Annamária fazekas, a Népművészet Mestere tiszteletére – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatójáról. Sok egykori barát, munkatárs jött el az ünnepségre.

Bíró Annamária 1951. július 24-én született Makón, itt végezte általános iskolai tanulmányait a Bartók Béla Általános Iskolában. Ebben az időszakban szeretett bele a rajzolásba. Az akkor Hézső Ferenc vezette alkotó körnek a tagjai is. Volt. Majd Szegedre került a Tömörkény István Gimnázium kerámia szakán folytatta tanulmányait. Mesterei Kopasz Márta grafikus, Palotás Géza fazekas, Magos Gyula festőművészek voltak.

1969-ben a család Szekszárdra költözött, itt került közel a sárközi fazekassághoz Steig István legendás fazekasmester műhelyében. Ezután Decsre, a Háziipari Szövetkezet bemintázó műhelyébe került gyakornoknak. A sárköz kultúrája életre szóló hatást gyakorolt rá, Ács Bőzsi néni, Bali Vica néni, Bonyai Bözsi néni megtanította a sárközi főkötőt- és bíborvég minta hímzésére. Tehetségét bizonyítja, hogy 1970-ben sárközi kollekciójáért elnyerte az Ifjú Népművész címet is. Később a Tolna Megyei Építőanyag Ipari Vállalat csatári kerámia-üzemében helyezkedett el. Ebben az időben ez a vállalat volt a sárközi kerámia fellegvára. Itt 17 évet dolgozott, végigjárva a ranglétrát, a díszítéstől kezdve a művészeti vezetői posztig.

1970-ben létrehozta saját kis műhelyét, ahol nagy örömmel fazekaskodott. Később megismerkedett a barcasági kerámiával, amely védjegyévé vált.

Számos országos és nemzetközi versenyen szerepelt, és több díjat is megnyert alkotásaival. 20 éve, 1998. augusztus 19-én kapta meg a Népművészet Mestere címet és 12 napra rá, szeptember 1-én gyógyíthatatlan betegség ragadta el. Életmű kiállítás a Rühl Gizella magángyűjteményében tekinthető meg, Szekszárdon.

A mostani emlékszoba létrejöttében nagy szerepet vállalt a család, Olti Ildikó, Decs Nagyközség Önkormányzata, és Rühl Gizella. Köszönet az áldozatos munkájukért, és azért hogy befogadták a makai elszármazott Bíró Annamáriát, és ápolják hagyatékát és emlékét. Az avató ünnepségen néhányan a rokonságból és a makói múzeumból képviseltük a szülővárost.

A megnyitón köszöntőt mondott Mikóczki Zoltán alpolgármester, Bognár Cecíl népművelő, Dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, és Rühl Gizella a kiállítás kurátora. Az ünnepségen közreműködött az Őszi Napfény Nyugdíjasklub Asszonykórusa és a Görönd citera zenekar.

– Reményeink szerint a közeljövőben a szülővárosba is visszatér Bíró Annamária hagyatéka, egy emlékkiállítás formájában – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna igazgató.