Hírek Kiemelt hírek Makó

Az év diákmunkásait köszöntötték Makón

Fórumot tartottak ma délelőtt a Makói Járási Hivatalban, ahol köszöntötték az év diákmunkásait, továbbá népszerűsítették a munkahelyteremtő támogatást a program keretein belül. A fórumon részt vett Juhász Tünde kormánymegbízott is.

A fórum kezdetén három olyan fiatal kapta meg elsőként „Az év diákmunkása” elismerő oklevelet, akik a makói járásban éltek a kormányzati nyári diákmunka-program lehetőségével. A kormányhivatal által létrehozott elismerést a munkáltatók visszajelzése alapján ítélték oda; a mai napon oklevelet vehetett át Vizi Viktória, Németh Brendon és Farkas Viktória Maja. Az elismeréseket Juhász Tünde kormánymegbízott adta át a díjazottaknak.

Németh Brendon ősszel kezdi a 10. osztályt a Keriben, elsőként Csanádpalotán az önkormányzatnál dolgozott, majd Makón, mint játszótér-felügyelő. Mint elmondta, azért jelentkezett nyári diákmunkára, mivel szeretett volna megtapasztalni, milyen is dolgozni és pénzt keresni.

– Voltak kihívások, főleg Csanádpalotán az adatrögzítésnél, de igazából bármiben kértem segítséget, akkor támogattak, segítettek – tette hozzá Brendon.

Vizi Viktória a gimnázium utolsó évét kezdi szeptembertől, ő elsőként a Tourinform irodában dolgozott, ahol Makó kártyákat készített, irodai munkákat végzett, illetve a turistáknak is segített munkája során.

– Nagyon jó volt ott dolgozni, nagyon szerettem. Bár nem ezzel szeretnék foglalkozni a későbbiekben, el tudnám magam ebben is képzelni. Jelenleg média tagozaton tanulok, a fényképészet, illetve videózás is érdekel – mondta el Viktória. Mint elárulta, azért vett részt a programban, mivel szeretett volna fesztiválokra eljutni; Siófokon kétszer is járt és a SZIN-en is szeretne részt venni majd.

A fórumon népszerűsítették a munkahelyteremtő támogatást is: összesen 6 milliárd forinttal hirdetett pályázatot a Pénzügyminisztérium, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2018. és 2019. évi központi keretéből a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) munkahelyteremtő beruházásainak támogatására.

Az országban megközelítőleg 600 kkv-nál mintegy 3000 új munkahely létesíthető abból a keretösszegből, amelynek népszerűsítésére több vállalkozói fórumot is szervez a megyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A mai napon Makón tartottak a pályázatról tájékoztatót, amelynek célja a cégek fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának javítása. Pályázni 2018. szeptember 10-éig tudnak a gazdasági társaságok, egyes jogi személyek vállalatai, külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei és kereskedelmi képviseletei, szövetkezetek, egyéni vállalkozások és cégek.

 

Borítókép: Varga Márta kommunikációs vezető, Csongrád Megyei Kormányhivatal