Kiemelt hírek Makó Színes

Térzene fogadta az ünnepi szentmisére érkezőket Makón

A szlovéniai Ave Orkester dallamai várták az augusztus 20-ai szentmise résztvevőit a makói Szent István Király templomnál. A búcsús ünnepi alkalom főcelebránsa Bene Tamás őscsanádi plébános volt.

Szent István király tiszteletére szentelték fel a makói belvárosi katolikus templomot. Ezért az államalapítás napja egyben a közösség búcsúja is, amelyre ünnepi szentmisével emlékeztek. – A földrajzi közelség, a történelmi szálak és Szent Gellért személye összeköti egyházmegyéinket – köszöntötte a makói egyházközség vezetője, Pálfai Zoltán atya az alkalom meghívott vendégét, Bene Tamás őscsanádi plébánost. A szónok augusztus 20-i szentbeszédének középpontjába Szent István munkásságát állította. –Első szent királyunk nem csak köveket épített, hanem a lelkeket is. Tisztában volt azzal, hogy az ember hitét, meggyőződését nem lehet lerombolni – mondta a lelkipásztor, majd emlékeztetett arra, 2030-ban az egyházmegye alapításának ezer éves évfordulójára fogunk emlékezni. – Csanádon az első iskolát Szent Gellért alapította apostoli királyunk jóvoltából. Ebből a történelmi viszontagságok miatt nem maradt semmi, de a hitet, a jó szikla-alapot nem lehetett elpusztítani. Az igazi élet Jézusban ragyogott fel, ezt látta meg Szent István király és erre építette a nemzetet – hívta fel a hívek figyelmét Bene Tamás.

A szentmisén részt vettek a város vezetői és a helyi cserkészek is. A Makón rendezett fúvószenekari világkonferenciára érkező szlovéniai küldöttség tagjai, az Ave Orkester műsorával kezdődött az ünnepi alkalom, amelyet hagyományosan nagy körmenet és szeretetvendégség zárt a Szent István téren.

navigate_before
navigate_next

Fotó: Majoros Márton, Szabó Anita