Hírek Kiemelt hírek Makó

Lázár: az európai identitás alapjai támadás alatt állnak

Több százan vettek részt a Szent István király és az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségen Makón. A térség országgyűlési képviselője szerint ki kell mondani, hogy Magyarország szuverenitásának megvédése nem pusztán jog, hanem a Szent István által ránk ruházott kötelesség is.

A nemzetközi fúvószenekari találkozóra érkezett zenekarok felvonulása nyitotta meg a városi ünnepséget az államalapítás ünnepén Makón. A megemlékezésen Farkas Éva Erzsébet polgármester jubileumi diplomákat is átadott Antal Györgyné Horváth Jolánnak, Kovács Lászlónak, Tóth Ferencnek, Benczik Sándorné Magyar Ilonának, Dr. Keczer Tamásnak, és Nagy Sándorné Dobsa Rozáliának, a díszpolgári címet pedig idén Tóth István, a Vál-Ker Kft. ügyvezető igazgatója kapta meg.

 

navigate_before
navigate_next

 

Lázár János a beszédében kiemelte, ezer évvel ezelőtt nem csak egy ország született, hanem egy országoknál, államoknál nagyobb közösség, a politikai értelemben vett keresztény Európa. Ennek az alapja az isten, haza, család szentháromsága, ma azonban mindhárom támadás alatt áll.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, lehet kerülni a valósággal való szembenézést, de a tény attól még tény marad: ma Európában több mecset épül, mint keresztény templom, az iszlamizáció igenis létező jelenség, ez pedig ellentétes Európa és a Szent Istváni Magyarország ezer éves hagyományaival.

– A makacs ragaszkodás Magyarország nemzeti szuverenitásához, nemzeti keresztény hagyományaihoz nem pusztán jog, hanem kötelesség mindannyiunk számára. Igen, büszkén mondjuk konzervatívak vagyunk, értékeket akarunk megőrizni, Európát európainak, Magyarországot magyarnak – fogalmazott Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője szerint ehhez három dolgot kell egyszerre tenni: észhez kell téríteni Európát, meg kell erősíteni Magyarországot, települési szinten pedig össze kell fogni, hogy a cselekvőképes politika mindenütt le tudja győzni a marketing politizálást, a puszta zajkeltést.

A településeken való összefogással kapcsolatban Lázár János kiemelte, a helyi politikában nem lehet mellébeszélni, itt az embert a polgártársak azonnal megbüntetik, ha nem azt mondja amit gondol, nem azt teszi, amit mondott.

– A legnagyobb tanulság, amit az ember helyi képviselőként vagy polgármesterként megtanul, hogy a hatalom nem cél, hanem eszköz a cselekvésre. Egy falu, egy kisváros politikusának lenni nem holmi közéleti X-faktor, nem politikai tehetségkutató verseny, amelyben az ember egy település hátán állva megcsinálhatja a karrierjét. – hangsúlyozta a képviselő, amellyel mintha Hódmezővásárhely jelenlegi polgármesterére is utalt volna.

 

navigate_before
navigate_next

 

Farkas Éva Erzsébet beszédében megköszönte a Makóra érkezett fúvószenekaroknak, hogy ittlétükkel növelték a nemzeti ünnep méltóságát, amely olyan fontos minden magyar ember számára. A polgármester kiemelte, az államalapítás ünnepén arra kell emlékeznünk, hogy Szent István erős országot hagyott ránk, amelynek alapjai máig érvényesek.

– Ezer év távlatában, a viharos időszakok ellenére is, olyan értékek születtek, amelyek megmaradásunk nélkülözhetetlen alapkövei ma is. A haza szeretete, családjaink védelme, gazdaságunk megerősítése, nemzetünk biztonsága, a nemzetünket megmentő és egységbe fogó keresztény hit. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.