Hírek Kiemelt hírek Makó

Nemcsak közös alkotóműhely, szellemi találkozás helyszíne is a művésztelep

A József Attila Múzeumban nyílt kiállítás a XI. Natura Marosmenti Művésztelep résztvevőinek munkáiból. Az idei művésztelepen 15 alkotó vett részt, a téma a „gyűrű” volt.

A ma nyíló kiállítás a művésztelep alkotóinak utóbbi három hetét foglalja magába. Karsai Ildikó, a művésztelep vezetője elmondta: ez a művésztelep több mint egy társaság, ez már barátsággá avanzsálódott.

– Ez nem csak egy közös alkotóműhely, hanem egy szellemi találkozás helyszíne is, ahol a szakma és az ember párbeszédet folytat. Én úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos, mert ebben a párbeszédben olyan dolgok vannak benne, amelyek nem csak közöttünk, hanem a makóiak felé is hallatják hangjukat – emelte ki.

navigate_before
navigate_next

A kiállításon Farkas Éva Erzsébet polgármester mondott köszöntőt, ezt követően Feledy Balázs művészeti író mutatta be a kiállítást. Mint beszédében elmondta, valóban egy közösségről van szó a művésztelep esetében, megemlékezett V. Nagy Nándor nyitókiállításáról, illetve a tavalyi jubileumról is. A megnyitón egy perces csenddel emlékeztek meg a vasárnap elhunyt Tóth Ferencről; Feri bácsi a művésztelep életében is fontos szerepet töltött be.

navigate_before
navigate_next

Átadásra került a város díja is, amelyet Farkas Éva Erzsébet polgármester adott át V. Nagy Nándor részére. A Kavics-díjat – amelynek odaítélésében maguk a művésztelep résztvevői döntenek – idén Sejben Lajos vehette át.

– Meglepődtem, hogy én kaptam, mivel sok kolléga van itt aki régóta jár ide, és ők még nem kapták meg. Nem számítottam rá, de nagyon jól esett – mondta el Sejben Lajos, aki második alkalommal kapott meghívást a művésztelepre. Mint hozzátette, azért szereti a makói művésztelepet, mivel sok barátja van itt és a város is nagyon szimpatikus számára, mivel fantasztikus élet van itt, büszkeséggel érkezik Makóra. Mint elárulta, volt egy terve a téma kapcsán, amit végül nem valósított meg, végül inkább formailag és vizuálisan egy kicsit átírva szerette volna megközelíteni a témát.

One Response

  1. 1990-ben Sánta doktorral azért inditottuk utjára a Müvész telepet,hogy a Kárpát medencei magyar müvészeknek kibontakozási lehetöséget bíztosítsunk az össz magyarság érdekében.sAJNÁLATTAL ÁLLAPÍTOTTAM MEG,HOGY A GYÜRÜ MINT SZIMBÓLUM NEM FOGTA MEG A RAJZOLÓKAT MÉG SZELLEMISÉGÉBEN SEM.eZ AZ ANYAG ELVÜ LIBERÁLIS BALRA TOLODÓS KLASSZIKUS PÉLDÁJA.kÉREM A SZERVEZÖKET,HOGY SZIVESKEDJENEK AZ EREDETI CÉLOKNAK MEG FELELÖEN DOLGOZNI,MERT ERRE A VÁROS ADÓFIZETÖ POLGÁRAINAK PÉNZÉT KÁR FELHASZNÁLNI.mIKOR MAKRÍSZ AGAMEMNON HÁROM GRÁCIA ALKOTÁSÁT SZERETTÜK VOLNA CSOBOGÓ HELYETT FESZÍTETT VÍZ TÜKÖR MÖGÉ EL HELYEZNI AZ EGYIK VÁROS VEZETÖ AZT MONDTA HOGY A MAKÓI PARASZTOK NEM ÉRTENÉK MEG.IGY LEHETÖSÉGE LETT BUZÁSNAK A VÖRÖS TÉR KICSINYITETT MÁSÁNAK MAG ALKOTÁSÁRA

Comments are closed.