Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

A hét embere: Lenhardt Béla

1873 óta szállnak apáról fiúra a szíjgyártás szakmai titkai a Lenhardt családban. A Kiszomborról indult családi vállalkozás termékei bejárták a világot, még a Trónok harca sorozatban is feltűntek. Többek között erről, illetve magáról a szakmáról és a kezdetekről beszélgettünk Lenhardt Bélával, akit ma a hét embereként köszöntünk.

–Hogyan kezdődött ez a mesterség a családjukban?

– A dédnagyapám 1873-ban Kiszomboron kezdte a szíjgyártó szakmát, majd a nagyapám 1900-ban, majd édesapám követte, utána vagyok én, és most én is a fiammal dolgozok együtt. Úgyhogy öt generáción át tart jelenleg, 145 éve ez a vállalkozás.

– Mivel foglalkoztak eredetileg? Mennyire változott, bővült azóta a repertoár?

– Az elsődleges, a régi, az mindenképp a lószerszám. Később ez bővült nagyon sok egyéb, bőripari ­termékkel. Sőt, az idők során két világháború is volt a XX. században, bizonyos bőrből készült hadfelszereléseket is készítettünk, főleg az 1800-as végén, illetve az első világháború idején, de még a másodikban is. Majd később, amikor én vettem át, akkor hozzá jött a kutyafelszerelés is, övek és egyéb bőrdíszmű ipari termékek, különböző szíjazatok, vadászattal kapcsolatosak és más egyéb termékek. Sok dologgal bővült ki az idők során, a lószerszám viszont mindig megmaradt.

– Mint említette, az ötödik generációnál tart a vállalkozás. Sokszor lehet hallani, hogy a gyerekek már nem követik azt a mesterséget, amit szüleik. A családjukban viszont mégis megmaradt, mi lehet ennek az oka?

– Pontosan nem tudom, van valami vonzerő-kisugárzás ebben az egészben, mert engem nem kényszerített senki, ahogy én sem a fiamat. Mégis én is valahogy kicsit visszakanyarodtam, mert először az érettségi után egy más szakmát tanultam ki, és csak azt követően lettem szíjgyártó, és a fiam is így van. Van még két fiúunokám, akiknél esetleg még esély lehet erre, de ők még gyerekek.

– Rengeteg helyre eljutottak a lószerszámaik, körülbelül pont egy éve volt, hogy országos szinten is nagy figyelmet kapott, hogy az önök lószerszámai jelentek meg a Trónok Harcában. Mit szóltak akkor hozzá?

– Ez egy érdekesség volt, mert mi akkor ezt pontosan nem tudtuk – vagy nyolc éve volt, mikor forgatták ezt a sorozatot. Egy viszonteladón keresztül került oda ki, és mi ezt pontosan akkor nem is tudtuk, hogy ott is felhasználják. Később jöttünk csak erre rá, illetve tudtuk meg. Nagyon felemelő, jó érzés, hogy tudhatjuk, hogy ilyen neves filmsorozatnak is részesei lehettünk a termékeinkkel.

– Gondolom rengeteget változott a szakma az utóbbi több mint száz évben. Az emberek inkább a kevésbé minőségi, illetve tartós kiegészítőket részesítik előnyben manapság – ezek mellett mennyire tér vissza az igény, hogy minőségi termékeket használjanak?

– Kétségkívül a minőségromlás, illetve a fogyasztói társadalomnak ez a felgyorsított gyártása, az ázsiai gyártások, amik rendkívül olcsóak, ezek kétségkívül nekünk nem túl jönnek. Ennek ellenére azért mi mégis megmaradtunk a tradicionális és jó minőségű áruknál. Ami az öveket illeti, ott már megfordult egy trend, mert az emberek egy jelentős része már kiábrándult abból, hogy fél év, néhány hónap alatt tönkremennek az öveik, és a bőr irányába elindult egy ilyen visszafele fordulás. Más területeken is vannak, csak ez a kör még egy kicsit szűk.

2 Responses

  1. Gratulal egy volt katonatarsad Bajáról. Csak igy tovább és jó egészséget az egész családnak.

Comments are closed.