Negyedik alkalommal tartotta meg közösségi programját a Maros parton a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat. A szórakozás és a gasztronómia mellett a román kisebbség oktatási helyzetéről is beszélgettek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával rendezte meg a nemzetiségi önkormányzat azt a kulturális napot, amelyre a Magyarországon élő románok mellett Romániából is érkeztek vendégek.

Birta Júlia Mihaela elmondta, ez a nap a hagyományok és a közösség ápolásáról is szól, aminek elmaradhatatlan kelléke a gasztronómia és a népzene is.

A kulturális nap vendége volt a magyarországi románok parlamenti szószólója is. A szószólói rendszert a kormány 2014-ben vezette be, amelynek célja, hogy a Magyarországon élő kisebbségek minél jobban tudják érdekeiket érvényesíteni, tudtuk meg Kreszta Trajántól.

A szószóló szerint az utóbbi években mintegy háromszorosára emelkedett a hazai kisebbségek támogatása, ami elegendő keretet biztosít a hagyományápolásra. A nemzetiségi oktatás területén is történt számos előrelépés.

Makón több alkalommal is téma volt már a nemzetiségi önkormányzatnál a román nyelvoktatás hiánya, ezt a szószóló is támogatja, és gyakorlatilag semmi akadálya nincs is. A törvény szerint ugyanis amennyiben 8-10 szülő jelentkezik, és kérvényezi ezt, akkor biztosítani kell a nyelvoktatást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest