Hírek Kiemelt hírek Makó

A Magán Zeneiskola 25 évét összegzi a fúvószenekari világkonferencia

Péntek este ünnepélyes nyitókoncerttel vette kezdetét a 25. Jubileumi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál és Fúvószenekari Világkonferencia a Zenepavilonban. A négy nap alatt ezer zenész mutatja be tudását Makón a fesztivál és a Szent István napi forgatag programsorozat részeként.

Idén 25 éve, hogy a Magán Zeneiskola megnyitotta kapuit, ezt a 25 évet pedig a mostani rendezvény összegzi, hiszen ez idő alatt rengeteg külföldi kapcsolatot alakított ki a zeneiskola. Ennek eredményeképp ezer fellépő mutatja be tudását a következő napokban; 12 országból összesen 20 fúvószenekar érkezett Makóra, Romániától kezdve Oroszországon át egészen Kínáig, de még New York-ból is csatlakoztak a rendezvényhez.

Csikota József, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetségének elnöke elmondta: a kelet-európai szekció tizenöt országot ölel fel, ennek a szervezetnek a központja Makón van a zeneiskolában. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában a Magán Zeneiskola tanárai, tagjai és szüleik, illetve a Hagymaház is részt vesz.

navigate_before
navigate_next

– Úgy érzem, hogy az egész város összefogott egy közös cél érdekében, és én nagyon hálás vagyok Makón ezért mindenkinek – emelte ki Csikota József. Továbbá elmondta, Farkas Éva Erzsébet elsőként támogatta és állt a rendezvény mellé, a polgármester a tegnapi megnyitón is megosztotta gondolatait és köszöntötte a vendégeket.

– Ezek a pillanatok, ezek a boldog percek, amikor ezer ember összejön, és azt mondja, hogy “különbözőek vagyunk, különböző helyekről jöttünk, más nációk vagyunk, de valahol mi mégis szeretjük egymást és egyet akarunk, a zenén, a művészeten keresztül üzenni valami szépet és jót, örömet szerezni az embereknek és magunknak”, akkor azt mondom, hogy az mindent megér – mondta el a karnagy-igazgató.

A fesztiválon és a világkonferencián Marosi László, a University of Central Florida karmester-professzora is részt vesz. A nyitókoncert előtt portálunknak elmondta, régóta ismeri Csikota Józsefet, akkor találkozott vele, amikor a tanárképzőn a magyar fúvós karmester képzést elindította, és ő is jelentkezett.

– Mondtam neki, hogy örömmel foglak tanítani, de gyakorolnod kell és mindent keményen csinálnod, és szerintem minden rendben lesz. És mennyire igazam volt harminc évvel ezelőtt! Itt van ez a mai fesztivál, ez a példa rá, hogy Csikota József nagyon keményen tud dolgozni, és tudja mit akar, nagyon jó muzsikus, és kifejlesztett egy olyan fesztivált, ahol ezer muzsikus fog megfordulni, ez óriási dolog! – emelte ki Marosi László, és mint hozzátette: a zeneiskola növendékeivel is próbált, és nagyon tehetségesnek találja őket, hiszen értik és érzik és meg is tudják csinálni, amit kell.