Péntek este ünnepélyes nyitókoncerttel vette kezdetét a 25. Jubileumi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál és Fúvószenekari Világkonferencia a Zenepavilonban. A négy nap alatt ezer zenész mutatja be tudását Makón a fesztivál és a Szent István napi forgatag programsorozat részeként.

Idén 25 éve, hogy a Magán Zeneiskola megnyitotta kapuit, ezt a 25 évet pedig a mostani rendezvény összegzi, hiszen ez idő alatt rengeteg külföldi kapcsolatot alakított ki a zeneiskola. Ennek eredményeképp ezer fellépő mutatja be tudását a következő napokban; 12 országból összesen 20 fúvószenekar érkezett Makóra, Romániától kezdve Oroszországon át egészen Kínáig, de még New York-ból is csatlakoztak a rendezvényhez.

Csikota József, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetségének elnöke elmondta: a kelet-európai szekció tizenöt országot ölel fel, ennek a szervezetnek a központja Makón van a zeneiskolában. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában a Magán Zeneiskola tanárai, tagjai és szüleik, illetve a Hagymaház is részt vesz.

– Úgy érzem, hogy az egész város összefogott egy közös cél érdekében, és én nagyon hálás vagyok Makón ezért mindenkinek – emelte ki Csikota József. Továbbá elmondta, Farkas Éva Erzsébet elsőként támogatta és állt a rendezvény mellé, a polgármester a tegnapi megnyitón is megosztotta gondolatait és köszöntötte a vendégeket.

– Ezek a pillanatok, ezek a boldog percek, amikor ezer ember összejön, és azt mondja, hogy “különbözőek vagyunk, különböző helyekről jöttünk, más nációk vagyunk, de valahol mi mégis szeretjük egymást és egyet akarunk, a zenén, a művészeten keresztül üzenni valami szépet és jót, örömet szerezni az embereknek és magunknak”, akkor azt mondom, hogy az mindent megér – mondta el a karnagy-igazgató.

A fesztiválon és a világkonferencián Marosi László, a University of Central Florida karmester-professzora is részt vesz. A nyitókoncert előtt portálunknak elmondta, régóta ismeri Csikota Józsefet, akkor találkozott vele, amikor a tanárképzőn a magyar fúvós karmester képzést elindította, és ő is jelentkezett.

– Mondtam neki, hogy örömmel foglak tanítani, de gyakorolnod kell és mindent keményen csinálnod, és szerintem minden rendben lesz. És mennyire igazam volt harminc évvel ezelőtt! Itt van ez a mai fesztivál, ez a példa rá, hogy Csikota József nagyon keményen tud dolgozni, és tudja mit akar, nagyon jó muzsikus, és kifejlesztett egy olyan fesztivált, ahol ezer muzsikus fog megfordulni, ez óriási dolog! – emelte ki Marosi László, és mint hozzátette: a zeneiskola növendékeivel is próbált, és nagyon tehetségesnek találja őket, hiszen értik és érzik és meg is tudják csinálni, amit kell.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest