A Grand Hotel Glorius Vigadó terén ajánlották a jelenlévők figyelmébe a Marosvidék most megjelent kiadványát. A kulturális folyóirat ezúttal kilenc nagy témakörben huszonöt izgalmas írást tartalmaz, amelyek ismertetése igazi mediterrán környezetben zajlott.

Mindig új helyszínen zajlik a Marosvidék című kulturális folyóirat bemutatója. A Szent István napjára kiadott új kötetet ezúttal a makói négycsillagos szálloda Vigadó terén vehették kézbe az érdeklődők. – Minden esztendőben három kiadvánnyal készülünk. Ez már a 19. évfolyam második száma, amely újdonságként egy színháztörténeti fejezetet is tartalmaz. Ezzel tisztelgünk az aradi magyar teátrum és színjátszás 200 esztendős jubileuma előtt – emelte ki Szilágyi Sándorné, a kiadvány szerkesztőbizottságának tagja, aki elárulta, folyamatosan igyekszenek értékes témákat összegyűjteni.

Így, most többek között olvashatók szemelvények a város téglagyártásának történetéből, élménybeszámoló az ellentétek országáról, Izraelről és képválogatás is található a Homonnai Fényképészeti Műterem munkáiból. A makói Hősök ligete történetét elevenítette fel Vizi Dávid Máté a jelenlévőknek. – 1929-ben létesült az emlékpark az első világháborúban elesett katonák tiszteletére a marosi strandfürdő és a gátőrház közötti, mintegy három katasztrális holdnyi területen. Sajnos ez már teljesen elenyészett, de a fennmaradt dokumentumok alapján sikerült széles körűen feltárni ezt a fontos hagyományt – tudtuk meg a helyi levéltár munkatársától, akinek már több ízben jelent meg írása a folyóiratban.

Ugyancsak rendszeresen publikál a Marosvidékben Vargáné Nagyfalusi Ilona is, aki férjével együtt alapító tagjai a köteteket kiadó baráti társaságnak. – Főleg néprajzi témákban alkotok. Az értéktári gyűjtéseim során került látókörömbe egy igazi kuriózumnak számító terület, a cigányság gasztronómiája. Ennek bemutatására vállalkoztam a mostani számban – lelkesedett a szerző, aki pedagógus hivatása mellett kutatja lakóhelye hagyományait.

Galamb Katalin a Bartók Béla Zeneiskola 50 címmel megjelent jubileumi kiadványt ismertette. – Május elején látott napvilágot az összeállítás, amellyel a nagyközönség még nem ismerkedett meg. Egy nagyon érdekes, színes albumról van szó, amelyben a művészeti intézményét jelenéről és közelmúltjáról kapunk áttekintést – mondta a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatóhelyettese. A Marosvidék legújabb számát jó szívvel ajánlották a szerzők minden érdeklődő figyelmébe. A bemutató helyszíneként szolgáló Vigadó tér hangulatos miliőt biztosított a kulturális eseménynek. A Grand Hotel Glorius sales managere elárulta, örömmel fogadnak hasonló felkéréseket. – A célunk az, hogy a jövőben olyan rendezvényközpontként is megismerjenek bennünket, amely a családi események, esküvők mellett kiállításoknak, más tartalmas és igényes alkalmaknak is megfelelő helyszíne – tájékoztatott Farkas Diána.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest