Belföld Hírek

Korán érik, már a piacokon a friss hazai csemegeszőlő

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik; a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A legtöbb a – borkészítésre és étkezésre is hasznosított – saszlából (Chasselas) fogy, aminek háromnegyede Heves és Bács-Kiskun megyében terem. Emellett az országban 1000 hektáron termesztenek egyéb csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában.

Magyarországon idén már július 20-25 körül megjelentek a piacokon a korai érésű hazai termesztésű csemegeszőlőfajták (legkorábban a Csabagyöngye, Irsai Olivér – Augusztusi muskotály, Esther, Néró). Ezeket követte a most is vásárolható Arkadija, Pannónia kincse, Éva, a napokban pedig már a középérésű saszla is piacképes. Pár héten belül pedig megjelenhet a piacon a Guzal kara, az Itália, a Kozma Pálné muskotály és a Moldova. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint általánosságban jó minőségű termés várható idén, a megkérdezett gazdálkodók szerint az átlaghoz képest 5-10 százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek.

A csemegeszőlő-piacon a tapasztalatok szerint nagy tisztulást hozott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése, és az importszállítmányok ellenőrzése, ami számos tisztességtelen szereplőt szorított ki a kereskedelemből. A saszla nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké nagyságrendileg 350-500 forint. A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru. A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az import áruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz. A magnélküli fajták iránt – a nemzetközi trendet követve – nő a kereslet, annak ellenére, hogy a szőlő jó ízének, zamatának alapvető meghatározója a mag.

A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan – miként más gyümölcsök „szezonja” is – előbbre hozódik. A napokban már 50-50 százalék a hazai és az import szőlő aránya az árusítóhelyeken. Egyébként Magyarországon gyakorlatilag az év minden napján kapható csemegeszőlő, sajnos 90 százalékban import áruként. A hazai termés október végéig elérhető, de nyár végétől már az olasz és spanyol import is megjelenik, majd decembertől Dél-Afrikából, Brazíliából, Chiléből illetve Indiából érkezik a csemegeszőlő.

A csemegeszőlő-termesztés a borszőlőhöz képest munkaigényesebb tevékenység, valamint az időjárás is hatványozottan befolyásolja. Fontos az adott területnek, lehetőségeknek megfelelő fajtaválasztás. Mindezt nehezíti, hogy nincsenek új hazai nemesítésű fajták, azokat külföldről kell behozni, melyek érzékenyebbek a hazai viszonyokra, hajlamosabbak a betegségekre. A csemegeszőlő-termesztésben a tőkepusztulás kockázata nagy, sok gombás betegségtámadja a fás részeket, emellett vírusos és bakteriális fertőzések is pusztíthatják az állományt.

 

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara | Borítóképünk illusztráció.