Forgó Géza muzeológus a makói Natura Marosmenti Művésztelep tagjainak tartott előadást szerda este a Szent Gellért Kollégiumban a város híres fényképészéről, Homonnai Nándorról.

Pár napig még megtekinthető a múzeum Homonnai-kiállítása, amelyet előadásban mutatott be a muzeológus a művésztelep tagjainak, akik között több fotós is található. Ezért is kérte fel Karsai Ildikó, a művésztelep vezetője Forgó Gézát, hogy mutassa be Homonnai munkásságát.

A fényképész 1904-ben nyitotta meg “fényirdáját”, azaz műtermét és ’36-ig működött, amely hosszú időszaknak mondható. Ez idő alatt rengeteg fényképet készített, sok makói család otthonában is megtalálhatóak a fényképész munkái. Az üveglemezekre készített alkotásaiból a múzeumnak is mintegy húszezer darabos gyűjteménye van. A negatívok digitalizálása pedig kiemelten fontos a nyersanyag állapotának megőrzése érdekében; Halász Tamás mintegy 16616 darab üvegnegatívot digitalizált, amelyek főként az 1920-as és 1930-as évekből származnak. Fotóin megjelenik az egykori Makó, lakóival, polgáraival, parasztjaival és iparosaival együtt, de munkásságának irodalomtörténeti jelentősége is van.

– Amiért Homonnai Nándor országosan híres és neves fényképész lett, az az irodalomtörténeti jelentőségű fényképeinek köszönhető. József Attiláról, Juhász Gyuláról, Móra Ferencről készített képeket, amelyek egyébként a múzeum kiállításán is látható – emelte ki a muzeológus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest