Hírek Kiemelt hírek Külföld

Orbán Viktor apránként Európa vezetőjévé válik

Daniel Pipes amerikai történész szerint Európában egyetlen kormányfő sem beszél úgy, mint Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök nyilatkozataival kontinensszerte elfogadott konszenzusokat bont le. – írja a 888.hu.

Szókimondóan konzervatív – vagy az ő terminológiájában »illiberális« – célokat vázol fel annak érdekében, hogy megvédje a keresztény életmódot, és visszaszorítsa a muszlim befolyást. Ezzel a beszédmóddal Orbán arra bátorította a lengyel, osztrák, olasz és német választókat, hogy mondjanak nemet a további ellenőrizetlen bevándorlásra”– írta az amerikai történész a The Washington Times című lapban. Hozzátette: a nyugatiak, és főleg a sajtójuk hajthatatlanul bírálják a magyar kormányfő politikáját (egy-kettőt a szerző is jogosnak tart), egyes bírálatok ugyanakkor túlzóak és igazságtalanok. Pipes meg is említi, hogy Magyarországon az antiszemita indíttatású incidensek száma radikálisan csökkent, Európában hazánk a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára. A történész arra is kitért, hogy a Soros-kampány sem nevezhető antiszemitának. A kontinensen pedig a budapesti kormánynak vannak a legjobb kapcsolatai Izraellel – tette hozzá.

Daniel Pipes egy korábbi cikkében azt a kérdést tette fel, hogy ma ki számít a legfontosabb politikusnak Európában? Majd rövid körkép után ezt a felsorolást közölte:

10. Siv Jensen – Norvégia,
9. Christoph Blocher – Svájc,
8. Robert Fico – Szlovákia,
7. Milos Zeman – Csehország,
6. Markus Söder – Bajorország,
5. Heinz-Christian Strache – Ausztria,
4. Horst Seehofer – Bajorország, Németország,
3. Matteo Salvini – Olaszország,
2. Jaroslaw Kaczynski – Lengyelország,
1. Orbán Viktor – Magyarország.

Az amerikai történész írásával egyébként a portál foglalkozott két évvel ezelőtt is. Daniel Pipes olyan kérdéseket tett fel, melyek ma is érvényesek:

Miért van az, hogy a leggazdagabb, legműveltebb, legszekulárisabb, legnyugodtabb és leginkább homogén országok a világban olyanok számára nyitják ki kapujukat, akik a legszegényebb, legkevésbé fejlett, legvallásosabb és a legbizonytalanabb országokból érkeznek?

Döntően keresztény többségű országok miért engednek be muszlim migránsokat?

Hogy történhet az, hogy Európa legismertebb politikusai (mint például Angela Merkel) elutasítják és megbélyegzik azokat a politikusokat, értelmiségeket, akik veszélyt látnak a bevándorlásban, és ami minden bizonnyal megváltoztatja a kontinens arcát?

Miért van az, hogy a jóval gyengébbnek számító visegrádi országok egy józanabb, patrióta üzenetet fogalmaztak meg a migránskrízis kapcsán?

Hova vezet ez az egész bevándorlás?

Pipes szerint a kérdésekre az egyik válasz az az, hogy Európának bűntudata van. A brit és a francia gyarmatosítások és a náci Németország rémtettei mai napig ott lebegnek sokak szemei előtt. A másik válasz az európai lakosság fogyatkozása, vagyis a születésszám csökkenése.