Kiemelt hírek Színes Térség

Kultúrák találkoztak a Langó Hagyományőrző házban

Az Asia Express kirobogott Apátfalvára, ahol nemcsak a hagyományokkal ismerkednek meg, hanem dokumentumfilmet is készítenek a falusi életről. Szerda délután a Langó Hagyományőrző házban látták vendégül Dél-koreai, taiwani és thaiföldi filmeseket.

Nem mindennapi élményekkel gazdagodtak az Asia Express külföldi résztvevői: az apátfalvi Langó Hagyományőrző házban először megtekintették, hogyan kell igazi magyaros marhapörköltet készíteni, illetve a megismerkedhetek a falu jellegzetes viseletével és kék színével is. Persze, nem maradhatott el a jó hangulat kelléke sem, a szilvapálinka, amelyből mindenki módjával ivott.

Az Asia Express programja péntekig a Maros-parti faluban zajlik: felfedezik a községet, később pedig dokumentumfilmet is készítenek róla. Szekeres Ferenc polgármester hangsúlyozta, ez egy hatalmas lehetőség Apátfalva számára, hiszen ezáltal az ázsiai országokban is megismerik a falut.

– Az Asia Expess egy pályázatnak köszönhetően valósulhat meg Makón és Apátfalván, azonban számunkra azért is fontos, mivel hírét viszik a településünkről, hagyományainkról és a kultúránkról saját országaikba – fogalmazott a polgármester.

Varga Kincső tolmács egész nap a csapattal van és segíti közös nyelvre hozni a vendégeket és a vendéglátókat. Az egyetemista lány elmondta, jól érzi magát az Asia Express részeseként, bár néha fárasztó is tud lenni.

– A résztvevőknek tetszik Makó, maradni szeretnének is a városban. Van, aki a fővárosban tölt hosszabb időt, de többen maradnak majd itt – tette hozzá Kincső.

Wangtea Lim professzor és filmrendező nem először járt már Magyarországon, azonban első alkalommal volt Apátfalván. A Dél-koreai Lim azonnal körbejárta a „kékházat”.

– Ahogy megérkeztem ide, megnéztem az összes kis zugát a háznak. Megismertem a magyarok történelmét is ezáltal. Nagyon szép és tetszik, hogy ezzel őrzik a régi hagyományokat a mai emberek – fogalmazott a professzor.

navigate_before
navigate_next

Nemcsak a pálinkát és marhapörköltet kóstoltak a vendégek, hanem végignézhették a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, illetve a Hagyományőrző Csoport előadását is. A legvégén egy közös táncolásra hívták az apátfalviak a külföldi diákokat.