Hírek Makó

Angyalszárnyak őrzik Makót – közös alkotással is készültek a festő kurzus résztvevői

Különleges helyszínen, a Hagymatikum emeleti galériájában zárult az idei Művészetek Katedrája. A záróeseményen bemutatkoztak a festészet kurzus résztvevői, alkotásaikkal számot adva az utóbbi tíz napról. A megnyíló tárlaton az egyéni művek mellett egy hatalmas közös alkotás is kiállításra került, amelyen angyalszárnyak ölelik körbe Makó nevezetességeit.

A tíznapos festészeti kurzust Sonkodi Rita festő és grafikusművész vezette, aki elsőként a zenét vette alapul. Mint elárulta, sok művészre hatott a zene, amely az alkotásaikban is megjelenik – a kurzus résztvevőit a Bagolyvár zongorája ihlette meg. A tanulmányrajzzal hangolódtak rá az alkotásra, de a papírszínház-készítés is helyett kapott a kurzuson.

navigate_before
navigate_next

               

A kurzusvezető kiemelte a résztvevők kitartását és munkáját, hiszen tíz napon keresztül naponta hat órát alkottak ebben a hőségben. Az időjárás mellett továbbá az is nehezítette a munkát, hogy nagy volt az életkorbeli különbség a résztvevők között. Ráadásul nemcsak egyéni munkákat mutattak be az ifjú alkotók: egy nagy, közös alkotás is helyet kapott a tárlaton, amely lenyomatául szolgál az egész kurzusnak.

Az alkotáson közösen dolgoztak a résztvevők; a makói nevezetességeket angyalszárnyak ölelik körbe, amelyek az Angyalsóhaj Alapítványra utalnak. A kurzusvezető ennek kapcsán kiemelte: ez egy hatalmas lehetőség volt a gyerekek számára, hogy ingyenesen részt vehettek a kurzuson, és hogy ehhez hasonló kurzusról Szegeden sem hallott még.

– Aki látja, az nem hisz a szemének. Egy olyan gyönyörű alkotás született, amit minden képzett képzőművész aláírna, pedig gyerekek készítették, akik tehetségesek, kreatívak. Ha vezetve vannak, akkor nagyon jó útra is lehet őket terelni – emelte ki a közös alkotás kapcsán.

Gera Ákos a festészetben szeretett volna fejlődni, ezért is vett részt a kurzuson. Először bár pesszimistán állt hozzá, mivel olajfestékkel szokott dolgozni, itt pedig vízfestékkel kellett alkotnia, de mint elárulta, így is rengeteget tanult a tíz nap alatt. A jövőben szeretne egy száz képből álló tárlatot létrehozni, amely a harmadik önálló kiállítása lenne. Száz darab összefüggő, társadalomkritikus képet szeretne alkotni – a mostani kiállításon lévő műve is már ennek a sorozatnak egy eleme.