Programok

Ünnepség a magyar állam bölcsőjében Ópusztaszeren

Látványos katonai programmal és a kenyérhez kötődő, mezőgazdasági néphagyományokkal készül megünnepelni az ország születésnapját a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A Csongrád megyei Szent István-nap a Magyar Honvédség 170 éves fennállására éppúgy emlékeztetni fogja az érdeklődőket, mint államalapító szent királyunk szellemi örökségére és az ünnephez kötődő népszokásokra. Az Árpád-emlékmű előtti ünnepségen menetzászlót kap a Szegedi Járás Önkéntes Területvédelmi Tartalékos százada, átadják a megyei önkormányzat elismeréseit, és a Magyarok kenyere programban összegyűlt búzából sütött cipók is várják az érdeklődőket.

Egy évvel ezelőtt ugyanezen alkalommal írta alá területvédelmi tartalékos szerződését dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott, az idei Szent István-napon pedig már menetzászlót kap az önkéntesekből álló, első megyei területvédelmi tartalékos század. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület által adományozott jelképet ünnepélyes keretek között adja át Szilágyi Árpád az alakulatnak, az Árpád-emlékműnél 13:30-kor kezdődő megemlékezésen.

A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes lesz. A menetzászló átadást dr. Juhász Tünde köszönti, majd itt veszik át az idei kitüntetettek Kakas Béla, megyei közgyűlési elnöktől Csongrád megye legrangosabb elismeréseit. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szenteli meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. Az ünnepi műsorban közreműködik a makói Forgatós Táncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Harmónia kamarakórus és a Hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara.

A nemzeti ünnep alkalmából kézművesek vásári standjai fogadják egész nap a látogatókat a Nemzeti Összetartozás Szobra körül. 10 órától 17 óráig lesz látható a Nagyréten a honvédség bemutatója, amelyben részt vesz a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A modern haditechnikai gépek mellett a honvédség fejlődése is megelevenedik a honfoglalás-kori lovasbemutató, a Szablyavívó Iskola, a Pálffy huszárok és a szegedi Haditechnikai Park jóvoltából. A skanzenben tematikus nagyrendezvény keretében ismerkedhetnek meg az aratással és a gabonával kapcsolatos néphagyományokkal az érdeklődők. Látható lesz működés közben cséplőgép, a látogatók kipróbálhatják a kézi darálás és őrlést valamint megnézhetik, nagyanyáink hogyan sütötték kemencében a kenyeret.

A Csongrád megyei Szent István-napon az esemény szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben 10 és 15 óra között véradást is szerveznek a Látogatóközpontban.

A Csongrád megyei Szent István-nap programjai ingyenesek, a Park és a Feszty-körkép augusztus 20-án díjmentesen látogatható.  Figyelem! A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép csak előzetes regisztrációval tekinthető meg az esemény ideje alatt! Az egyéb látványosságok ezen a napon is fizetősek.

Forrás: Promenad