Kiemelt hírek Színes

A pápával találkozott a makói fiatal

Biró István görögkatolikus parókusnak köszönhetően Weszely Bence Tamás részt vehetett a ministránsok találkozóján Rómában. A makói fiatal nemcsak barátságokat kötött, hanem egy hatalmas élménnyel is gazdagodott: találkozhatott Ferenc pápával is.

Weszely Bence Tamás már fiatalon elkezdett ministrálni a makói görögkatolikus templomban. A 16 éves fiú szegedi Déri Miksa Szakgimnáziumban tanul gépészetet és a későbbiekben mérnök szeretne lenni. Nyáron az Ifjúsági Színtérben dolgozik, segít be.

Bence vallásos családból származik, így nem volt kérdés, hogy ministrálni szeretne. A fiatal ezen a nyáron nem mindennapi élménnyel gazdagodott: részt vehetett az olasz fővárosban rendezett ministránsok találkozóján, ahová maga a katolikus egyházfő, II. Ferenc pápa is kilátogatott.

– Fantasztikus élmény volt: alig 1-2 méterre ment el tőlem a pápa mobillal. A Szent Péter téren gyűltek össze a ministránsok, hatalmas tömeg volt. Ilyen találkozót 5 évente szerveznek, ezért is volt fontos számomra, hogy részt vehessek – fogalmazott Bence. – Nem mindennap lehet vele találkozni, ezért is felemelő érzés. Csak a ministránsok miatt jött ki a térre.

A fiatal Biró István görögkatolikus parókusnak köszönhetően jutott el a Rómába, ahol 60 ezer magyar között ő volt az egyetlen, aki részt vett Makóról és a hajdúdorogi görögkatolikus egyházmegyét képviselte. A találkozón több százezren vettek részt a világról, de mindössze 200 görögkatolikus ministráns utazott Rómába.

Bencéék számos misén vettek részt, de ministrálni nem kellett. Egy Róma melletti kempingben volt a szállásuk, így bejárták az olasz fővárost is. A fiatalnak nemcsak a pápával találkozó volt az egyetlen meghatározó élménye: egy mise után 60 ezer magyar együtt kántálta, a Ri-Ria-Hungáriát, illetve énekeltek közösen.